Capitalismul, un sistem economic în pericol. Merită să fie salvat?

Date:

Share post:

Capitalismul este un sistem economic în pericol, spune Peter Andrew Georgescu, director de afaceri româno-american, autor și președinte emerit al Young & Rubicam. El observă o lipsă de cerere în întreaga economie globală, chiar dacă corporațiile americane înregistrează cele mai mari profituri din istorie.

Capitalismul, un sistem economic în pericol. Merită să fie salvat?

Cum se întâmplă această magie?”, întreabă el retoric. “O proiectați. Vă răscumpărați acțiunile la 4% și ceva. Câștigurile pe acțiune cresc, iar piața spune: “Ne place asta“.”

Cercetările fundamentale ale economistului William Lazonick, care a studiat companiile din S&P 500 din 2003 până în 2012, a descoperit că acestea cheltuiesc în mod obișnuit 54% din câștigurile lor pentru răscumpărarea propriilor acțiuni (reducând numărul de acțiuni în circulație și determinând creșterea prețurilor acțiunilor) și 37% din câștigurile lor pentru dividende – ambele fiind în beneficiul acționarilor. Astfel, rămân doar 9% din venituri pentru investiții în afaceri și în oamenii lor.

Capitalismul nu are nevoie de intelectuali

Inovarea este singurul motor real al succesului în secolul XXI, iar cine face inovația? Angajații noștri. Cum îi motivăm? Îi tratăm ca pe niște gunoaie. Dacă am nevoie de tine, am nevoie de tine. Dacă nu am nevoie de voi, plecați de aici.

Capitalismului nu-i pasă de intelectuali. Majoritatea oamenilor cu o inteligență peste medie, cu diplome, cu titluri, cu articole publicate, pretind să fie răsplătiți economic pentru capacitatea lor intelectuală. Câtă vreme capacitatea lor nu se traduce printr-un produs sau un serviciu cumpărat de ceilalți oameni, este un bun neeconomic iar intelectualul cu pretenții este tratat ca oricine altcineva.

Definiții și certitudini

Capitalismul nu ne face pe toți egali. Ambiția nebună de a face toti oamenii egali definește socialismul. Capitalismul în schimb este cea mai mare forță de omogenizare economică, a oportunităților si a accesului la o viață mai bună pentru toți. Comparați SUA, Elveția și Singapore cu Venezuela, Coreea de Nord sau Cuba. E o comparație a societăților profund capitaliste cu cele profund comuniste, în care se predică egalitatea.

Definiția Capitalismului: Capitalismul este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție, precum și prin urmărirea profitului, în general pe o piață competitivă.

Autor: Maximilian Cotea

Foto: arhiva

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.