Ce știm despre atelierul de arheologie experimentală: „Omul preistoric și lumea animalelor”

Date:

Share post:

Vorbim în cele ce urmează despre atelierul de arheologie experimentală – „Omul preistoric și lumea animalelor”.

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, organizează vineri, 8 decembrie 2023, ora 11.00, atelierul de arheologie experimentală – „Omul preistoric și lumea animalelor”.

La manifestare vor participa elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, coordonați de doamna profesoară Loredana Chircu.

Atelierul de arheologie experimentală urmărește aprofundarea cunoștințelor elevilor despre preistorie prin alte mijloace decât cele clasice.

În prima parte a activității, copiilor le va fi pusă o prezentare Power Point în care le va fi prezentată lumea preistorică. Ei vor cunoaște astfel mediul geografic existent atunci, total diferit de cel de astăzi, clima, plantele și animale de climă rece (mamutul, rinocerul lânos, renul) sau caldă (cerbul, mistrețul, bourul).

Și tot lor le va fi explicată relația om-animal sălbatic și mai apoi om-animal domestic. În același context, le vor fi prezentate copiilor, direct și fosile de bour, bizon, cerb din colecția Muzeului Județean Teleorman.

Primele materiale folosite de oamenii din preistorie

Vor fi familiarizați cu materiile prime folosite de oamenii din preistorie: silexul, oasele de animale domestice, cornul, materii vegetale sau lemnul. Le vor fi prezentate direct și artefacte din os (străpungătoare), corn (săpăligi) și silex (cuțite, răzuitoare, vârfuri de săgeată) din colecția Muzeului Județean Teleorman.

La sfârșitul prezentării Power Point, copiilor li se va explica relația supranaturală care a luat naștere în preistorie între oameni și animale, nașterea acelei lumi imaginare în care animalele protejau oamenii, erau înrudite cu aceștia și mai târziu au devenit zeități. Le vor fi prezentate imagini cu statuete antropomorfe și zoomorfe, multe descoperite de arheologi pe teritoriul județului Teleorman și aflate în colecția Muzeului Județean Teleorman.

În a doua parte a activității, elevii vor folosi spatule din lemn cu ajutorul cărora vor modela din pastă modelatoare și vor decora statuete antropomorfe și zoomorfe, asemănătoare celor din colecția muzeului, respectând tehnologia preistorică. La sfârșit le vor decora cu motive liniare și punctiforme folosind așchii și lamele de silex pentru a semăna cu cele originale.

Text și foto: PR Muzeul Județean Teleorman

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.