Cimitirul evreiesc din Chișinău ar putea fi un centru cultural istoric

Date:

Share post:

Premierul Pavel Filip a cerut să fie elaborat un plan de acțiuni pentru reabilitarea Cimitirului evreiesc din Chișinău și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc, care să includă mai multe obiective istorice a comunității evreiești.

Luând în considerare că două treimi a cimitirului sunt practic distruse, aici, în continuare, ar putea fi un centru cultural istoric evreiesc, un fel de Yad Vashem. Cimitirul care se poate de restabilit, îl restabilim, inclusiv capela, dar, în rest, aici mai poate fi un muzeu, un memorial. Și, atunci va fi un loc prin care vom comemora victimele Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști”, a spus Pavel Filip, în timpul vizitei de documentare la fața locului.

Pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară de a dezvolta centrul cultural evreiesc, premierul a menționat că, inițial, cimitirul trebuie transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

De asemenea, Pavel Filip a accentuat că este necesară efectuarea unui studiu de fezabilitate: „Trebuie profesioniști care știu cum să facem, să păstrăm toată istoria moștenită aici, vorbim despre conservarea datelor istorice. Trebuie de proiectat și eu cred că noi putem atrage comunitatea evreiască aici, pentru a face investiții, dacă vom avea un proiect clar”.

Starea curentă a cimitirului este dezastruoasă. Inițiativa de reabilitare a acestuia se înscrie în contextul deciziei Guvernului privind înființarea la Chișinău a unui muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova.

Cimitirul evreiesc din Chișinău este un monument istoric cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte. În cimitir se găsesc morminte și monumente, care au circa 300 de ani.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.