Cimitirul evreiesc din Chișinău ar putea fi un centru cultural istoric

Date:

Share post:

Premierul Pavel Filip a cerut să fie elaborat un plan de acțiuni pentru reabilitarea Cimitirului evreiesc din Chișinău și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc, care să includă mai multe obiective istorice a comunității evreiești.

Luând în considerare că două treimi a cimitirului sunt practic distruse, aici, în continuare, ar putea fi un centru cultural istoric evreiesc, un fel de Yad Vashem. Cimitirul care se poate de restabilit, îl restabilim, inclusiv capela, dar, în rest, aici mai poate fi un muzeu, un memorial. Și, atunci va fi un loc prin care vom comemora victimele Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști”, a spus Pavel Filip, în timpul vizitei de documentare la fața locului.

Pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară de a dezvolta centrul cultural evreiesc, premierul a menționat că, inițial, cimitirul trebuie transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

De asemenea, Pavel Filip a accentuat că este necesară efectuarea unui studiu de fezabilitate: „Trebuie profesioniști care știu cum să facem, să păstrăm toată istoria moștenită aici, vorbim despre conservarea datelor istorice. Trebuie de proiectat și eu cred că noi putem atrage comunitatea evreiască aici, pentru a face investiții, dacă vom avea un proiect clar”.

Starea curentă a cimitirului este dezastruoasă. Inițiativa de reabilitare a acestuia se înscrie în contextul deciziei Guvernului privind înființarea la Chișinău a unui muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova.

Cimitirul evreiesc din Chișinău este un monument istoric cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte. În cimitir se găsesc morminte și monumente, care au circa 300 de ani.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.