Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an la data de 22 martie și reprezintă o bună oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre domeniile legate de apă.
Sloganul ediției din acest an este “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!
Fiecare gest, fiecare picătură contează!”. Deceniul trecut, omenirea s-a angajat ca toată lumea să beneficieze de servicii sigure de apă și de canalizare până în anul 2030.
În momentul de față, suntem departe de această promisiune. Miliarde de oameni și nenumărate școli, întreprinderi, centre de sănătate și ferme nu beneficiază de drepturile lor la apă și canalizare.
Alături de familie, de școală, de comunitate, putem face diferența, schimbând modul în care folosim, consumăm și gestionăm apa din viața noastră.
Ziua Mondială a Apei 2023 este o oportunitate de a ne uni în jurul apei și de a accelera progresul împreună!
ApaVital și Asociația ACVO au sărbătorit și în acest an Ziua Mondială a Apei, printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cu sute de elevi și cadre didactice implicate în activități organizate în parteneriat cu alte instituții: concursuri pe tema apei, vizite în stații de tratare sau de epurare, campanii de informare stradală în mai multe localități ale județului.
Împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, am organizat miercuri, 22 martie 2023, ediția a IX-a a concursului de cultură generală dedicat Zilei Mondiale a Apei. Tema ediției din acest an a fost Marea Neagră. Concursul s-a adresat exclusiv elevilor din ciclul liceal (clasele IX-XII), înscriindu-se 11 echipaje din unități de învățământ preuniversitar din Iași, Pașcani și Republica Moldova, formate din câte trei elevi, coordonați de un profesor.
Premii în bani
Premiile au fost în bani și au fost acordate de ApaVital, cu un fond total de premiere de 5.400 lei. Pentru ocupanții clasați pe următoarele locuri au fost acordate premii constând în obiecte și materiale promoționale.
În parteneriat cu Palatul Copiilor Iași – structura Țibănești, am derulat proiectul “Darurile pământului – Apa şi pădurea”, ajuns la ediţia a XI- a, în cadrul căruia sunt organizate concursuri adresate elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, structurate pe următoarele secțiuni: afișe, postere, colaje, proiecte și referate.
De asemenea, pe 22 martie 2023, am desfășurat o amplă campanie de informare stradală, alături de peste 100 de copii de la Palatul Copiilor Iași, cu structurile Țibănești, Podu Iloaiei și Răducăneni, Liceul Tehnologic “Petre P. Carp” Țibănești, Liceul Tehnologic “Petru Poni” Iaşi, Colegiul Tehnic “Ion Holban” Iaşi, Colegiul Economic Administrativ Iaşi și Școala Profesională de Industrie Alimentară Ţibana, distribuind baloane și flyere pe tema apei.
Asociația Acvo a fost prezentă pe 22 martie 2023 în două școli, Liceul Vlădeni și Școala Gimnazială Horlești, unde s-a întâlnit cu circa 60 de elevi din clasele a V-a.
A fost proiectat un film despre apă, despre economisire și modalitățile de protejare a acesteia și s-au purtat discuții despre importanța apei. Elevii au primit pachete cu dulciuri și cărți educative despre mediu.
Campanie de sensibilizare şi de educare în cinci şcoli pilot
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2023, Apavital S.A. Iaşi organizează o campanie de sensibilizare şi de educare în cinci şcoli pilot din judeţ, cu precădere din zona rurală, în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020”.
Începând cu 22 martie 2023, până pe 20 mai 2023, sunt organizate două concursuri – unul pentru cadre didactice, care vor fi premiate pentru lecţii creative pe teme relevante pentru ediţia de anul acesta a Zilei Apei – şi un concurs de fotografie pentru elevi.
Aceştia sunt invitaţi să participe cu lucrări care ilustrează motivele pentru care accelerarea schimbărilor necesare pentru a reduce risipa de apă şi poluarea surselor de apă este esenţială. Bugetul pentru cele două concursuri este de 5.500 lei.
De asemenea, elevi cu rezultate bune la învăţătură din şcoli din zona rurală vor fi selectaţi pentru a primi, timp de un de zile, o bursă lunară în cuantum de 100 de lei (1.200 de lei în total).
Bursierii „Prietenul Apei” vor realiza, în fiecare lună, sub coordonarea unui cadru didactic, un proiect pe teme relevante pentru reducerea risipei de apă şi poluării surselor de apă.
Echipa de proiect a organizat, în data de 22 martie, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, o prezentare interactivă pentru elevii clasei a IV-a.
Nu în ultimul rând, în această perioadă, stațiile de tratare și de epurare apei au primit vizite de la diverse instituții de învățământ din județ, licee și facultăți, circa 700 de elevi și studenți fiind interesați să afle amănunte despre activitatea pe care ApaVital o defășoară.
În România, această zi se sărbătorește din 1993.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual pe 22 martie și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Este o zi în care reflectăm asupra importanței apei în viața noastră de zi cu zi, cât și să ne amintim de cei care nu dispun de resurse adecvate de apă potabilă.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.
Informațiile au fost oferite pentru redacția noastră de Biroul de Presă ApaVital. Foto: Facebook.