În România, păsările răpitoare sunt monitorizate aproape în toalitate.
Păsările răpitoare, fiind specii care se află pe vârful piramidei trofice sunt cele mai bune bioindicatoare a stării ecosistemelor în jurul nostru. Astfel, monitorizarea lor pe termen lung este indispensabil, acest instrument fiind cel mai adecvat pentru detectarea schimbărilor populaționale, atât pe plan regional cât și național.
Cum arată păsările răpitoare din Parcul Natural Apuseni. Și câteva superstiții despre ele. Video
Monitorizarea Păsărilor Răpitoare este un program inițiat de Asociația Grupul Milvus, are ca scop acoperirea pe termen lung a tuturor speciilor de răpitoare cuibăritoare pe tot teritoriul țării. Aici este inclus – datorită biologiei reproducerii – și barza neagră (Ciconia nigra).
În principiu acest program se desfășoară pe bază de voluntariat, iar metodologia cere cunoașterea avansată a tuturor de specii răpitoare de zi din fauna noastră, spun spectialiștii de la Milvus Grup.
Totodată, Romsilva pe pagina personală de social media a scris:
Știați că … Răpitoarele de noapte sunt protejate de lege
Păsările răpitoare de noapte au un rol deosebit de important în controlul populaţiilor de rozătoare şi în protejarea culturilor agricole. Cu toate acestea, modul lor de viaţă tainic, protejat de întunericul nopţii, a făcut ca aceste păsări să fie prea puţin cunoscute şi apreciate la adevărata lor valoare şi frumuseţe.
S-au născut legende şi superstiţii care le-au dăunat şi care au încurajat vânarea lor fără nicio noimă. Declinul familiilor de bufniţe sau cucuvele se datorează în mare parte şi poluării mediului, defrişării pădurilor şi otrăvirii rozătoarelor, principala lor masă de noapte.
Trebuie să reţineți că toate răpitoarele de noapte din ţara noastră sunt protejate de lege, iar omorârea lor ar trebui pedepsită cu amenzi usturătoare. Din păcate, la sate, încă mai sunt alungate şi ucise, fără ca nimeni să se gândească la beneficiile pe care le aduc aceste păsări.
Superstiţii în care unii mai cred şi azi:
1. se spune că aduce ghinion să vezi o bufniţă la lumina zilei.
2. dacă visezi o bufniţă, se pare că te aşteaptă o situaţia foarte grea din care vei ieşi cu mari sacrificii.
3. cântecul bufniţei prevesteşte nenorocirile, prin vaierul lui lugubru.
4. când cântă bufniţa pe casă, va muri cineva din familie…
… nu cred că am auzit vreodată vreo vorbă bună despre bufniţe şi nici nu cred că s-a gândit cineva, în anii de demult, înainte să se facă nişte studii ştiinţifice, cât de utile sunt aceste păsări. Până şi în mitologie, bufniţele însoţeau zeităţile morţii. Dar popoarele antice au asociat bufniţa şi cu înţelepciunea, pornind de la faptul că zeii care stăpâneau moartea cunoşteau toate tainele lumii.
Prădătoarele de noapte nu au nicio legătură cu moartea sau cu veştile rele. Sunt păsări folositoare şi foarte frumoase, chiar dacă nu sunt colorate vesel. Au un penaj bogat, făcut parcă din pluş, şi ochii fantastici cu care te hipnotizează.
Ele fac parte din familia Strigidae care cuprinde peste 130 de specii de bufniţe, răspândite pe tot globul. Câteva dintre acestea click aici.
Editor: Elena Ștefan
Foto: zooland