De ce Serviciul Vamal al SUA trimite un consultant în Portul Constanța. Foto

Date:

Share post:

Autoritatea Vamală Română va beneficia, în Portul Constanța, de sprijinul unui reprezentat al Serviciului Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii în domeniul analizei de risc și controlului vamal.

Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii (CBP) au agreat ca de la începutul anului 2024 un reprezentant din cadrul CBP să înceapă activitatea de consultanță în domeniul analizei de risc și controlului vamal în Portul Constanța.

Totodată, o delegație a Autorității Vamale Române va participa, în Statele Unite ale Americii, în cadrul Programului Intenațional de Vizite (IVP), la operațiunile CBP  pentru a face schimb de experiență și a afla metodele de lucru folosite de CBP pentru un control mai bun asupra mărfurilor și persoanelor care intra în SUA.

Mai multe informații

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a avut luni, 27 noiembrie 2023,  o întrevedere cu reprezentanții CBP. Întâlnirea a fost mediată de către Biroul Regional al Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din domeniul Apărării din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (DTRA).

Discuțiile s-au axat pe coordonarea proiectelor viitoare (2023-2026) privind schimbul reciproc de bune practici și sporirea măsurilor de siguranță în domeniul operațiunilor vamale.

Președintele AVR, Ion Cupă, a subliniat faptul că autoritatea vamală română apreciază contribuția CBP la crearea unei relații constructive și a unor condiții îmbunătățite pentru control vamal în frontieră. Cupă și-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-și încrederea că sprijinul unui expert pe analiză de risc și control vamal va fi foarte benefic pentru activitatea din Portul Constanța.

Partea americană a reafirmat ideea că securitatea schimburilor comerciale la nivel mondial și facilitarea comerțului trebuie să fie o prioritate pentru toate agențiile care asigură securitatea frontierelor. Experții au oferit o prezentare a Programului de schimb electronic de date privind mărfurile străine, un program global de control al mărfurilor, care este totodată un instrument de verificare globală a încărcăturilor ce oferă acces la datele despre mărfuri deținute de Statele Unite ale Americii.

Context

Portul Constanța este principala poarta de intrare și de ieșire a mărfurilor în și din România. Anul trecut, autoritățile portuare au raportat un volum de trafic record de 75,550 milioane de tone față de 67,483 milioane de tone anul precedent, anul 2022 însemnând maximul volumului de trafic operat de Portul Constanța în istoria sa.

În cadrul unei cooperări determinate de recentele evenimente mondiale și de suprapunerea misiunilor în regiunile balcanice, Agenția pentru Reducerea Amenințărilor din domeniul Apărării (DTRA), Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) și Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor SUA (CBP) s-au angajat colaborativ să dezvolte o strategie de evaluare și dezvoltare pentru a spori capacitățile de securitate la frontieră în cadrul națiunilor aliate. Primul pas în acest demers a fost efectuarea unei evaluări a frontierelor terestre și maritime ale României pentru a identifica capabilitățile și provocările cu mediul operațional.

Astfel, în octombrie 2022, o echipă condusă de managerul de program al DTRA din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și atașatul regional al CBP din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Bulgaria a efectuat mai multe vizite de studiu în domeniul securității frontaliere la Birourile Vamale de Frontieră Constanța, Giugiulești, Albița și Siret. Ca urmare a respectivelor vizite de studiu a fost elaborat un plan de măsuri care vizează îmbunătățirea dezvoltării și geastionării criteriilor de risc, modernizarea și digitalizarea controalelor vamale, extinderea capacităților de combatere proactivă a corupției, precum și investiția în formarea profesională a angajaților Autorității Vamale Române.

Text și foto: Comunicare, Relații Publice și Mass Media/Autoritatea Vamală Română

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste … mii de ori pentru copiii aflați în dificultate

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste ... mii de ori pentru copiii aflați în dificultate.

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași…

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț.