Eveniment: ,,Cercetări în situl getic de la Albești-Cetățuie, Jud. Vaslui. Campania 2023”

Date:

Share post:

Eveniment. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică arheologică, în colaborare cu Institutul de Arheologie Iași, Academia Română-Filiala Iaşi.

Fortificația de la Albești este cunoscută în literatura de specialitate mai veche cu numele de Cetățuia Vladnic și este situată în județul Vaslui, în zona de sud a Podișului Moldovei, în regiunea colinară a Dealurilor Fălciului. Ea a fost cunoscută încă din secolul al XIX-lea, fiind menționată în Chestionarul arheologic al lui Alexandru Odobescu. În afara unui mic sondaj efectuat de către arheologul Ruxandra Alaiba, în anii 1980, nu s-au mai efectuat alte cercetări.

Apărată de un sistem defensiv, constând dintr-un val de apărare de mari dimensiuni, cu șanț, cetatea prezintă o suprafață de circa 0,80 hectare.

Mai multe informații

Cercetările arheologice în acest sit au debutat în anul 2021. Colectivul a fost format din dr. Alexandru Berzovan (Institutul de Arheologie din Iași) – responsabil științific – secondat de colegii de la Muzeul Județean „Vasile Pârvan” din Bârlad, dr. Mircea Oancă, dr. Mircea Mamalaucă, din 2022 adăugându-se drd. Adrian-Ionuț Gîlea.

În campaniile din anii 2021 și 2022 au fost deschise mai multe unități de cercetare. Au fost identificate resturile a două locuințe de suprafață incendiate, cu materiale încadrabile perioadei secolelor IV-III î.Hr. Totodată, a fost documentat valul de pământ cu palisadă și șanțul de apărare aferent, ca de altfel și resturile unei alte structuri adosate pantei interioare a valului în care au fost găsite numeroase fragmente de vase ceramice din secolele IV-III î.Hr.

Despre campanie

Campania din anul 2023 a durat două săptămâni (2 -10 septembrie 2023). S-au continuat lucrările la valul de apărare, constatându-se că acesta a avut două etape distincte de funcționare. Au fost totodată documentate urmele unei locuințe de suprafață, cu un foarte bogat material arheologic (sec. IV – III î.Hr.), și urmele unui bordei corespunzând primei faze de fortificare, ce a oferit o mare cantitate de fragmente de vase ceramice și piese întregibile (sec. IV î.Hr.).

Invitat este domnul dr. Alexandru Berzovan de la Institutul de Arheologie Iași, Academia Română-Filiala Iaşi.

Conferința va avea loc sâmbătă, 10 decembrie 2023, ora 1045, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1. Organizator dr. Mircea Oancă.

Text și foto: PR MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.