Expoziție – „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale”

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, va deschide vineri, 13 mai 2022, ora 11.00, expoziția „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale”.

Expoziția aparține domnului Alexandru Ivan, colecționar din București, și prezintă o serie de obiecte încadrate la categoria produselor promoționale, realizate pentru diferite societăți de asigurare sau bancare din România interbelică, după cum se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Acestea sunt constituite cu precădere din pușculițe, variate ca formă, realizate de diferiți producători, printre cei mai cunoscuți fiind Fichet. Unele dintre pușculițe, ale unor societăți bancare, conțin mesaje care îndeamnă la economisire. Alături de pușculițe sunt expuse cărți poștale ilustrate – una dintre ele având și rol de poliță de asigurare -, plicuri-mapă de însoțire a polițelor, plăcuțe de asigurat, calendare ș.a.

Expoziția este completată de o serie de polițe de asigurare, cea mai veche fiind din anul 1876, a unei societăți din Trieste, Italia, concesionată de Guvernul Principatelor Unite Române. Alte polițe, eșalonate cronologic pe perioada anilor 1911-1943, sunt ale unor societăți românești printre care: „Dacia Română”, „Naționala”, „Generala”, „Steaua României” etc. O ultimă poliță de asigurare, emisă în 1950, aparține „Sovrom Asigurare”, una dintre așa-zisele societățile mixte româno-sovietice înființate după 1945, în fapt o formă durabilă și rentabilă de exploatare de către URSS a economiei românești.

Expoziția „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale” va rămâne deschisă la Muzeul Județean Teleorman până la data de 7 august 2022.

Text și foto: Muzeul Județean Teleorman

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.