Expoziție – „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale”

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, va deschide vineri, 13 mai 2022, ora 11.00, expoziția „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale”.

Expoziția aparține domnului Alexandru Ivan, colecționar din București, și prezintă o serie de obiecte încadrate la categoria produselor promoționale, realizate pentru diferite societăți de asigurare sau bancare din România interbelică, după cum se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Acestea sunt constituite cu precădere din pușculițe, variate ca formă, realizate de diferiți producători, printre cei mai cunoscuți fiind Fichet. Unele dintre pușculițe, ale unor societăți bancare, conțin mesaje care îndeamnă la economisire. Alături de pușculițe sunt expuse cărți poștale ilustrate – una dintre ele având și rol de poliță de asigurare -, plicuri-mapă de însoțire a polițelor, plăcuțe de asigurat, calendare ș.a.

Expoziția este completată de o serie de polițe de asigurare, cea mai veche fiind din anul 1876, a unei societăți din Trieste, Italia, concesionată de Guvernul Principatelor Unite Române. Alte polițe, eșalonate cronologic pe perioada anilor 1911-1943, sunt ale unor societăți românești printre care: „Dacia Română”, „Naționala”, „Generala”, „Steaua României” etc. O ultimă poliță de asigurare, emisă în 1950, aparține „Sovrom Asigurare”, una dintre așa-zisele societățile mixte româno-sovietice înființate după 1945, în fapt o formă durabilă și rentabilă de exploatare de către URSS a economiei românești.

Expoziția „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale” va rămâne deschisă la Muzeul Județean Teleorman până la data de 7 august 2022.

Text și foto: Muzeul Județean Teleorman

spot_img

Articole asemănătoare

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Foto

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Te-ai bucurat de cele mai frumoase evenimente sub cerul liber, ai avut parte de distracție.

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu. Muzeul Național de Istorie a României organizează, în lunile iulie și august 2024, o serie de ateliere de creație și educație muzeală care valorifică două dintre expozițiile temporare disponibile publicului în această perioadă.

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Foto

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Mai multe amănunte, în continuare, la Infoanunț.

Știați că… UAIC ocupă locul … în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024

Știați că... UAIC ocupă locul ... în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024.