sâmbătă, noiembrie 26, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEInfo RomâniaHeba Khalifa: Nu contează ce ai, de unde vii sau cine ești....

Heba Khalifa: Nu contează ce ai, de unde vii sau cine ești. Tot ce contează este să trăiești în siguranță și libertate, așa cum trăiesc în București

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, noi românii am ajuns să apreciem tot mai puțin libertatea pe care am câștigat-o în 1989. Nu puține sunt persoanele care susțin că: „înainte era mai bine”. Oare?

Bucureștiul pe care vi-l prezentăm astăzi este Bucureștiul oamenilor liberi, este Bucureștiul celor care se simt în siguranță, orașul celor care pot explora dintr-o infinitate de posibilități și care își pot alege fără nicio piedică drumul în viață.

Vom descoperi Bucureștiul liber cu ajutorul unei tinere care a crescut în Siria. Heba Khalifa era doar un copil atunci când a cunoscut ororile războiului, atunci când a văzut cum se trăiește într-o țară măcinată de atât de multe conflicte.

A venit în România în urmă cu zece ani. Avea doar 12 ani atunci când părinții ei au decis să renunțe la tot ce aveau și să fugă din calea războiului. Bucureștiul a fost o alegere firească, deoarece mama ei era născută aici.

Nu a fost o trecere ușoară de la viața într-o țară arabă la cea din România. Lucrurile au fost extrem de complicate în condițiile în care părinții ei își lăsaseră agoniseala de-o viață în Siria. Dar au avut puterea de a o lua de la început și, astăzi, dețin două depozite alimentare în Capitala României. Fac parte din rândul acelor afaceriști străini care au găsit în București toate oportunitățile de care au avut nevoie pentru a-și construi un business. După absolvirea facultății, Heba a început să lucreze alături de părinții săi, ocupându-se de contabilitatea firmei pe care aceștia o dețin.

Povestea acestei familii, poveste pe care am aflat-o de la Heba, vine să reliefeze foarte bine deschiderea Bucureștiului pentru diversitate, dar și faptul că orașul este unul cu multe oprtunități de afaceri. În același timp, este un loc ce merită din plin să intre pe harta turismului mondial datorită frumuseții sale, frumusețe pe care românii uită de multe ori să o pună în valoare.

Un oraș liber

În timpul discuției pe care am avut-o cu Heba, mi-am dat seama ce mare noroc este acela de a te naște într-o țară în care este pace. Chiar Heba a fost cea care a întărit această idee atunci când a afirmat cu putere că „în viață, nu contează ce ai, de unde vii sau cine ești. Tot ce contează este să trăiești în siguranță și libertate, așa cum trăiesc în București”.

Nu doar siguranța este ceea ce îi place în București. Heba a descoperit, etapă cu etapă, orașul și acum îl iubește și îl acceptă așa cum este.

Atunci când a venit în Capitala României nu cunoștea foarte bine limba română, așa că părinții au decis să o înscrie la un liceu în limba arabă. Lucrurile au început să se complice în momentul în care a trebuit să meargă la facultate. A optat pentru o universitate particulară. Aici a trebuit să facă față unor episoade grele, puțini fiind cei care înțelegeam faptul că provine dintr-o altă cultură, că are altă religie și că trebuie să se ghideze după anumite principii. Cu ajutorul colegilor a reușit să treacă peste toate greutățile. Astăzi susține că, deși iubește Siria din tot sufletul, îi este foarte greu să se gândească să lase Bucureștiul, prietenii de aici, distracția din acest oraș cu oameni plini de viață.

Chiar dacă adaptarea în Capitala României nu a fost una ușoară, Heba se simte acum acasă în București și îi place ca de fiecare dată, atunci când are timp liber, să exploreze locurile favorite din oraș.

Plimbările prin Parcul Herăstrău sunt preferatele ei. Îi place și Parcul Carol I, un loc care îi permite să descopere părți din istoria acestei țări. Calea Victoriei este o altă zonă pe care o recomandă din tot sufletul datorită arhitecturii.

De fiecare dată când are ocazia, nu ratează întâlnirile cu prietenii în Centrul Vechi. La fel de fascinantă i se pare și palpitanta viață din multele mall-uri existente în București. Atunci când vrea să-și aducă aminte de Siria, merge în una dintre cafenelele orientale din oraș.

Heba Khalifa ne-a spus de fapt povestea unui oraș liber, povestea unui oraș în care, în ciuda problemelor cu care se confruntă în viața de zi cu zi, oamenii trăiesc în pace. Iar pentru cineva care a văzut distrugerile unui război, pacea este cea mai importantă.

La 12 ani, Heba Khalifa a fugit împreună cu familia sa din fața războiului.

Tânăra din Siria are un mesaj simplu, mesaj pe care dacă l-ar înțelege tot mai mulți oameni, viața s-ar simplifica mult: ”trebuie să acceptăm că Dumnezeu ne-a făcut să fim diferiți, prin felul în care arătăm, prin religie, prin origine, prin caracter, prin cultură, prin credință. Dar toți suntem oameni!”

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE