Iată care este exponatul lunii la Muzeul Județean Teleorman. Despre aceasta vorbim în cele ce urmează.
Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna august a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”.
Obiectul prezentat este o „Evanghelie” tipărită în anul 1812 la Buda, în limba română, cu caractere chirilice. Textul, dispus pe două coloane, este tipărit pe o hârtie de fabricație manuală pentru imprimare folosindu-se cerneală neagră și roșie.
Lucrarea este îmbogățită cu inițiale ornate și frontispicii însă elementul grafic de excepţie este dat de cele patru gravuri, în plină pagină, reprezentându-i pe evangheliștii Ioan, Matei, Marcu și Luca, gravuri realizate de gravorul vienez Wenzel Engelmann, semnate și datate 1794 și 1795.
Tirajul lucrării a fost de 1500 de exemplare şi s-a epuizat în 1816.
Deși se prezintă în condiții bune de conservare, fiind restaurată de curând, Evanghelia expusă nu mai păstrează pagina de titlu și are o legătură refăcută undeva pe la începutul sec. XX, cu coperți din carton îmbrăcate în piele maro, legătura originală a cărții fiind din tăblițe de lemn învelite în piele maro cu închizători.
Evanghelia expusă are dimensiunile de 21,5 x 33 cm și conține 142 de file.
Evanghelia este o carte de cult fundamentală a Bisericii care cuprinde texte din cele patru Evanghelii împărțite în citiri sau pericope pentru fiecare zi.
Cuvântul evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον (evangelion) și se traduce prin veste bună, în sensul de vestea cea bună a mântuirii în Hristos.
Sfânta Evanghelie este așezată totdeauna în altar, pe Sfânta Masă și închipuie pe Însuși Hristos ca Împărat și Dumnezeu, șezând pe tronul slavei Sale.
Text și foto: PR Muzeul Județean Teleorman