Începe campania de primăvară… la curățenie! Unde?

Date:

Share post:

Începe campania de primăvară… la curățenie! Unde? Despre aceasta vorbim pe larg în materialul care urmează.

Vineri, 1 martie 2024, în prima zi de primăvară, Primăria Municipiului Iaşi și Salubris SA, împreună cu toate celelalte companii și direcții municipale, încep în mod oficial campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat”.

„Toate utilajele și echipele Salubris SA, precum și ale celorlalte companii, sunt mobilizate pentru amplul program de salubrizare. Intervenim pe bulevardele principale, dar și în toate cartierele orașului. Totodată, sperăm că și cetățenii Municipiului Iași se vor implica direct în această campanie, dar mai ales în menținerea curățeniei. Mi-aș dori ca oameni de toate vârstele și din toate mediile sociale să participe alături de noi la curățenia de primăvară, pentru că astfel de acțiuni ne responsabilizează pe fiecare dintre noi și transformă Iașul într-un adevărat oraș european.

Avem cea mai performantă companie de salubritate la nivel național, avem cea mai bună echipă de companii municipale și, împreună, facem din Iași cel mai curat oraș din țară!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Programul de salubrizare stradală

În acest an, campania de curățenie de primăvară se desfășoară în perioada 1 martie – 12 aprilie, cu posibile modificări ale programului, în funcție de starea vremii.

În ceea ce privește străzile principale, echipele Salubris SA lucrează zilnic, între orele 8.30 și 18.00. În campania de salubrizare stradală sunt angrenați zilnic circa 160 de angajați și în jur de 40 de utilaje ale Salubris SA, în afara celor implicați în acțiunile de curățenie obișnuite.

Primele acțiuni de salubrizare vor avea loc vineri, 1 martie pe str. Păcurari și șos. Păcurari, pe partea dreaptă de la intrarea în oraș către Niciman. Lucrările de curățenie vor continua săptămâna viitoare pe străzile Moara de Foc și Canta, bd. Socola și șos. Nicolina – CUG.

Pe toată durata campaniei, în zonele în care se va acționa cu automăturători și utilaje de spălat stradale se va interzice parcarea autovehiculelor pe carosabil. Aceste acțiuni vor fi anunțate cu 24 – 48 ore înainte de data programată pentru salubrizarea mecanizată atât în mediul online, cât și fizic în zonele respective, de către Salubris SA și Poliția Locală Iași, prin flyere și panouri stradale.

Proprietarii de autovehicule parcate în zona și perioada planificată pentru salubrizare trebuie să asigure eliberarea carosabilului pentru a facilita intervenția utilajelor. În caz contrar este posibil ca autovehiculele să fie ridicate.

Pe lângă acțiunile pe străzile principale, echipele Salubris SA muncesc zilnic și în cartiere.

Investiții importante ale Salubris SA

Pentru a se menține performantă, astfel încât și Iașul să rămână un oraș curat, Salubris SA are un program continuu de investiții importante.

Astfel, în anul 2023 Salubris SA a achiziționat utilaje și recipienți pentru colectarea deșeurilor în valoare totală de 14.895.000 lei fără TVA, respectiv 17.725.050 lei cu TVA, circa 3,6 milioane de euro.

În anul 2023 Salubris SA a achiziționat o autovidanjă medie, două automăturători medii, două autospeciale pentru spălat puncte gospodărești, două autoutilitare cu platformă și prelate, două autoutilitare pentru ridicat saci bigbags, o autobasculată, două autovehicule multifuncționale cu echipamente pentru iarnă / vară și o autoutilitară pentru ecarisaj.

La acestea se adaugă 300 de coșuri de gunoi stradale tip stâlp, și 1.000 de puncte de colectare Glasdon de 240 litri pentru colectarea deșeurilor. Recipientele Glasdon au sistem anti-vandalism, vor fi montați în intersecții și la trecerile de pietoni și vor înlocui actuala rețea de coșuri stradale. Recipientele vor fi golite mecanizat (nu manual, ca în prezent) cu ajutorul unor autospeciale dedicate achiziționate de Salubris SA. 

Despre un efort comun al municipalității

În campania de curățenie de primăvară sunt implicate toate direcțiile și societățile municipale.

  • Servicii Publice SA lucrează în parcuri, spații verzi și locuri de joacă și continuă programul de plantări și montare de gazon.
  • Citadin SA continuă programul de plombări și reparații cu asfalt.
  • Pe lângă curățenia și dezinfecția zilnice în mijloacele de transport, Compania de Transport Public SA intensifică acțiunile de salubrizare a stațiilor, refugiilor și peroanelor.
  • Termo-Service SA asigură în permanență măturarea și degajarea aleilor, căilor de acces, trotuarelor și scărilor din blocurile pe care le administrează, precum și curățarea spațiilor verzi și terenurilor.
  • Pe lângă suportul oferit Salubris SA pentru eliberarea carosabilului, echipele Poliției Locale patrulează în permanență pentru a oferi ajutor societăților municipale și pentru a sancționa eventualele abateri.

Cum se pot implica ieșenii în campania de curățenie?

Ieșenii sunt încurajați să se implice în zona străzii pe care locuiesc prin:

  • colectarea în saci rezistenți a eventualelor deșeuri rămase în zona autovehiculelor care nu au fost mutate de proprietari de pe carosabil și care au împiedicat utilajele Salubris SA să curețe corespunzător zona de la bordură;
  • colectarea sacilor cu deșeuri menajere depozitați neconform în coșurile stradale de pe stâlpi;
  • depozitarea conformă a acestor saci cu deșeuri la punctele de colectare din zona străzii pe care locuiesc, lângă containerele pentru colectarea separată a deșeurilor (sacii cu deșeuri de tip nisip / praf trebuind să fie închiși pentru a se evita împrăștierea acestor deșeuri în atmosferă);
  • atragerea și altor vecini în astfel de acțiuni civice;
  • să comunice către Salubris SA (pe site, mail, pagină de Facebook sau direct angajaților din teren) eventualele sugestii privind optimizarea activității de salubrizare.

Cum putem afla când va fi curățată strada pe care locuim, în Iași ?

Text: PR Primăria Municipiului Iași

Foto: arhiva

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.