Muzeul Național de Istorie a României și Nae Caranfil, binecunoscutul și îndrăgitul cineast român, au plăcerea de a vă invita la proiecția filmului „Restul e tăcere”.
Evenimentul este organizat cu ocazia desfășurării primei ediții a Zilei Cinematografiei Românești (10 septembrie 2022) și va avea loc vineri, 9 septembrie, începând cu ora 16ꓽ00, în Holul Central al muzeului (Calea Victoriei nr. 12). Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul filmului.
Invitație: Unde și când are loc proiecția filmului ”Restul e tăcere”. Video
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Pelicula lui Nae Caranfil ,,este unul dintre puținele filme postcomuniste care abordează teme din epoci istorice problematice, se arată într-un comunicat informativ emis spre difuzare redacției Info Anunț.
Pentru regizor a fost prilejul de a pomeni, cu ironie și compasiune, despre pionierii singuratici și sacrificiali ai culturii românești, despre generozitatea visătorilor români ai ,,Frumoasei Epoci” – La Belle Epoque”. (Prof. univ. dr. Mihaela Grancea, LDMD, vol. 2, 2014).
Capodoperă a cinematografiei românești, „Restul e tăcere” a fost distinsă cu mai multe premii la Galele Gopo din 2009, printre care Gopo pentru cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună imagine.
Restul e tăcere este un film românesc din 2008, regizat de Nae Caranfil. A fost distins cu mai multe premii Gopo la Galele Gopo din 2009.
Filmul a avut un buget de peste 2 milioane de euro și reia – inserând elemente de ficțiune – povestea regizării primului lungmetraj românesc din istorie, Războiul de independență (1911).
Filmul reprezintă cea mai scumpă realizare cinematografică românească până la acea dată, costând aproximativ 8.400.000 de lei (peste 2.400.000 de euro), în totalitate din fonduri autohtone.
- 2009: 9 premii Gopo printre care Gopo pentru cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună imagine etc
Filmul a fost vizionat de 22.970 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei (wikipedia).
Text: Elena Ștefan
Foto: Muzeul Național de Istorie a României /wikipedia