Expoziția temporară Fortificația romană de la Coștiui – Imaș: Foto

Date:

Share post:

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș expune începând cu ziua de joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 13.00, expoziția temporară: Fortificația romană de la Coștiui – Imaș.

Expoziția temporară Fortificația romană de la Coștiui – Imaș prezintă rezultatele cercetărilor unei structuri de pământ localizată pe Dealul Imaș, în satul Coștiui, efectuate în toamna anului 2019 de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Fortificația este comparabilă cu un castru roman de marș, o bază temporară construită de armata romană în mișcare în timpul campaniilor. Punctul se află la 70 km nord de zona frontierei romane (linia castrelor auxiliare de la Cășeiu/Samum și Ilișua/Arcobadara). Este cel mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis.

Printre descoperiri se numără două cuie (clavii caligarii) de caligae, sandale romane, specifice legionarilor romani și câteva (șapte) cuie din fier folosite, probabil, la construcția unor clădiri din lemn. Unul dintre cuie, incomplet, este de tipul cu capul rotund, masiv, cu analogii directe în lumea romană. Deși mici ca dimensiuni, unele incomplete, aceste piese sunt foarte importante, deoarece confirmă prezența romanilor pentru o perioadă mai lungă în zonă.

Expoziția va putea fi vizitată de cei interesați la sediul muzeului din strada Monetăriei, nr. 1-3, pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2023, de marți până duminică între orele 10.00 și 17.00.

Text și foto: PR Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

spot_img

Articole asemănătoare

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.

Start campanie de împădurire! Video

S-a dat startul campaniei de împădurire! Mai multe amănunte și o filmare, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Mai multe întreprinderi sunt investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată

Mai multe întreprinderi investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată. Unde și mai multe amănunte despre subiectul dat, în cele ce urmează.

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? Foto

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? La aceste întrebări, răspundem în celel ce urmează.