Invitație: „Zilele Filmului Istoric”, ediția a II-a

Date:

Share post:

Invitație: „Zilele Filmului Istoric”, ediția a II-a. Unde, când, cine…la aceste întrebări răspundem azi la Infoanunț.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, împreună cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, în perioada 27 – 28 martie 2024, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române nr. 1/A, ediția a doua a Conferinței Naționale „Zilele Filmului Istoric” – un concept cultural inițiat cu scopul de a surprinde modul în care funcționează mecanismele de propagandă și manipulare pe mai multe paliere ale societății, cu aplecare asupra perioadei comuniste.

Un eveniment menit să …

Organizarea Zilelor Filmului Istoric a fost gândită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist. Dincolo de plăcerea revederii unor realizări cinematografice din trecut, unul dintre scopurile urmărite este acela de a surprinde modul în care filmul istoric a fost utilizat ca instrument de propagandă.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 27 martie a.c., ora 17.00 și va fi urmată de lansarea volumului „Film și propagandă în România comunistă”, publicat la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024, autor Gabriel Moisa. Prezentarea volumului va fi realizată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager, Biblioteca Națională, București, și de prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Cu această ocazie vor fi oferite de autor 100 de volume gratuite.

Ediția din acest an aduce pe ecranul instituției muzeale filmul …

A doua zi este dedicată proiecției de film și dezbaterii pe marginea acestuia. Ediția din acest an aduce pe ecranul instituției muzeale filmul „Să mori rănit din dragoste de viată”, 1984, regia Mircea Veroiu, urmat de dezbaterea „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?”,

la care vor participa Bogdan Burileanu, critic de film și producător delegat al filmului mai sus menționat, Gheorghe Visu, actor, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și prof. univ. dr. Virgil Țârău, în prezența dnei Adina Rențea – manager cultural. Moderator va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa – istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Oradea.

Prin intermediul Infoanunț sunt transmise mulțumiri partenerilor acestui eveniment cultural unic: Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Manifestarea este realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Națională de Filme – Cinemateca Română.

Important: Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Text și foto: PR Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.