Mare sărbătoare la români: Sânzienele și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Potrivit calendarului ortodox, azi 24 iunie 2024, Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de toți românii indiferent unde s-ar afla, în țară sau peste hotare. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare, considerată păgână, a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Vestea naşterii Sfântul Proroc şi Botezător Ioan s-a făcut prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil, mijlocitor în comunicarea Cer-Pământ.
Sfântul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.
Rolul lui Ioan a fost unul extraordinar și anume acela de a-l descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Mai multe amănunte click aici.
Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Ele erau considerate, înca din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) precum și divinități antropomorfe.
În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin padurile întunecate, neumblate de om.
Pe scurt, Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Uneori Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie.
Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsatorite, înmulțesc animalele și păsarile, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.
Foto: deschidere pixabay/generic