luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

Noi măsuri de susținere a persoanelor cu dizabilități din R. Moldova

Facilitățile la importul mijloacelor de transport destinate pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor și scutirea acestor persoane de taxa pentru folosirea drumurilor au fost subiectele discutate marți, de Executivul de la Chișinău, în cadrul unui grup de lucru.

Proiectul de lege examinat prevede asigurarea dreptului de import a mijloacelor de transport tuturor persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor indiferent de gradul de dizabilitate. În acest sens, se revizuiește periodicitatea realizării acestui drept o dată la 5 ani, comparativ cu prevederile actuale – o dată la 7 ani. După expirarea termenului de 5 ani persoanele cu dizabilități vor avea dreptul să comercializeze mijloacele de transport.

În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema scutirii de taxă pentru folosirea drumurilor pentru toate persoanele cu dizabilități locomotorii, nu doar a celor care au autovehicule cu acțiune manuală, cum este în prezent.

Ministerul Economiei și Infrastructurii va crea un grup de lucru în scopul reglementării mecanismului de reutilare a mijloacelor de transport pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități locomotorii.

În cadrul acțiunilor pentru sporirea accesului persoanelor cu dizabilități în instituțiile publice se înscrie și instalarea rampei speciale de acces în sediul Guvernului. Aceasta rampă a fost testată pentru prima dată astăzi de către o persoană cu nevoi speciale, membru al grupului de lucru.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 15 mii de persoane cu dizabilități locomotorii.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole