Sistemul educațional din Republica Moldova trebuie să se adapteze cerințelor de pe piața muncii

Date:

Share post:

Sistemul educațional va fi reorganizat în funcție de necesitățile pieței muncii, dar și de direcțiile de dezvoltare a țării. Conceptul de transformare a educației a fost prezentat marți de către experții Centrului de Implementare a Reformelor, în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a reiterat că educația reprezintă o prioritate a Executivului, menționând că eforturile urmează a fi concentrate pe modificarea curriculumului, formarea cadrelor didactice și modernizarea  infrastructurii educaționale. „E timpul să ne gândim la viitor, pe ce trebuie să ne bazăm și de ce competențe și abilități avem nevoie. De asemenea, trebuie să vedem cine lucrează în școli și universități și ce trebuie să facem pentru ca aceste cadre să fie pregătite. Să rămână instituții de învățământ cu cadre didactice competente, care vor putea pregăti studenți profesioniști”, a spus Pavel Filip.

Experții au prezentat recomandările pe domenii, de la învățământul preșcolar, până la cel universitar. Specialiștii au venit cu propuneri, printre care: micșorarea vârstei de acces în grădinițe, crearea unor platforme online cu resurse educaționale și informații utile pentru părinți, precum și elaborarea unei noi formule de finanțare a instituțiilor de învățământ, bazată pe necesități și performanțe.

Pentru a definitiva conceptul de transformare a educației, experții și responsabilii din cadrul ministerului vor asigura integrarea tuturor propunerilor, orientate spre modernizarea sistemului educațional.  „Încet ne apropiem de o viziune nouă pentru educație. Îmi doresc mult ca până la sfârșitul mandatului să avem elaborat acest concept care va putea fi pus în aplicare”, a conchis premierul.

Autor: Sofia Filip

Foto: Guvernul Republicii Moldova

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.