O inovație necesară pentru R. Moldova

Date:

Share post:

Prin parteneriatul ”Stat-Biserică-Familie”, vor fi prevenite situațiile de risc pentru copil

  • Proiectul experimental se derulează în perioada martie-mai 2017
  • Scopul final al proiectului: bunăstarea copilului
  • Susținere financiară: USAID

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș și reprezentanții sectoarelor educație, sănătate, ordine publică și asistență socială din trei raioane ale R. Moldova au vorbit în ziua de 28 martie a.c., cu jurnaliștii, în cadrul unui club de presă, despre implementarea Modelului Național de Practici naționale, inclusiv referitor la prevenirea situațiilor de risc pentru copii. În perioada martie-mai 2017, în raioanele Călărași, Fălești și Ungheni a fost demarat Modelul Național de Practici (MNP), un experiment pilot, care are drept  scop unificarea eforturilor factorilor de decizie şi a profesioniştilor din patru sectoare: educaţie, sănătate, ordine publică şi asistenţă socială, cu scopul prevenirii apariției riscurilor şi asigurării bunăstării fiecărui copil.  Astfel, în această perioadă, în cele trei raioane menționate anterior au fost  desfășurate mai multe instruiri pentru profesioniștii din domeniu, pentru părinți și copii, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei din R. Moldova.

„Modelul Național de Practici este o inovație necesară pentru Republica Moldova, care vine să creeze un sistem bine pus la punct, bazat pe colaborare intersectorială, responsabil de copil şi familie. Este important să se intervină în etapele de dezvoltare timpurie a copilului, cu suportul necesar și adecvat. De aceea, colaborarea dintre sectoarele educaţie, sănătate, ordine publică şi asistenţă socială din ţară va contribui la apariția riscurilor şi asigurarea bunăstării copilului”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, în cadrul evenimentului. Scopul final al proiectului: bunăstarea copilului. Procesul-pilot se desfășoară în baza acordului de colaborare pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil, semnat la 7 februarie a.c., de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor Acordului, MNP va fi extins, ulterior, la nivel național şi integrat în politicile naţionale de protecție a copilului. Implementarea acestuia în cele trei raioane a fost anticipată de instruiri prin informare pentru cca 5000 de profesioniști din sectoarele educaţie, sănătate, ordine publică, asistenţă socială, servicii situaţii excepţionale, biserică, având drept scop sensibilizarea practicienilor care interacţionează cu familia şi copilul, pentru a interveni la momentul potrivit şi a oferi suportul necesar, evitând agravarea problemelor sau apariția unor momente dificile în viața lor. MNP a fost elaborat în cadrul Proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane din R. Moldova, cu suportul financiar al USAID.

Web

(Ligia Beatrice Vasilescu)

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Muzeul Național Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Când?

Muzeul Național Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Când? Despre aceasta vorbim în celel ce urmează.

Maia Sandu, la doi ani de război în Ucraina: „În acești ani, Moldova a înțeles… Video

Maia Sandu, la doi ani de război în Ucraina: „În acești ani, Moldova a înțeles pe viu importanța păcii și a libertății”.

Despre fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova

Articolul care urmează este despre fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova. 

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează.