Permisul de muncă în Republica Moldova, obținut mai ușor

Date:

Share post:

Guvernul de la Chișinău a făcut o analiză a impactului reformei cu privire la migrația muncii, demarată în octombrie 2017 și a ajuns la concluzia că termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere s-a redus cu 2/3, a fost simplificată modalitatea de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă, iar numărul procedurilor necesare legalizării s-a micșorat cu peste 30%.

În acest context, Executivul a făcut o serie de propuneri, printre care se numără reducerea numărului de documente solicitate pentru perfectarea permisului de ședere în scop de muncă și pentru prelungirea acestuia, majorarea de la unu la doi ani a perioadei pentru care se eliberează dreptul de ședere în scop de muncă pentru lucrătorii a căror calificare este inclusă în Lista ocupațiilor prioritare, introducerea dreptului de schimbare a statutului de ședere temporară a străinului fără a-l obliga să părăsească țara.

Totodată, alte îmbunătățiri vizează acordarea și prelungirea dreptului de ședere pentru străinii angajați în cadrul proiectelor de asistență externă, investitorii sau lucrătorii rezidenți ai zonelor economice libere, precum și pentru străinii care desfășoară activități didactice, în domeniile culturii, sănătății şi sportului. Mai mult, dosarul pentru obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă va putea fi depus online.

În context, prim-ministrul a solicitat o analiză minuțioasă a pașilor pe care îi are de parcurs un străin în procesul de documentare în Republica Moldova și simplificarea la maxim a procedurii, prin omiterea aspectelor care nu implică riscuri.

De asemenea, Pavel Filip a solicitat facilitarea intrării în țară a cetățenilor din statele pentru care se solicită viza de intrare în Republica Moldova. Urmează să fie revizuit setul de documente necesar de prezentat, precum și taxele care se achită la perfectarea vizei.

La începutul anului curent, a fost eliminată obligația deținerii vizelor la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova pentru cetățenii ai 33 de state, în timp ce pentru 48 de state a fost exclusă necesitatea obținerii invitației.

Autor:Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România este Maritime Business Week.