Peste o mie de localități vor avea drumuri reparate în 2018

Date:

Share post:

Peste 1200 kilometri de sectoare de drum din peste o mie de localități din țară vor intra în șantier pe parcursul acestui an, iar autoritățile publice centrale intenționează să cheltuiască pentru reparația acestora circa 1 miliard 600 milioane lei din sursele proprii, dar și din donațiile partenerilor externi precum BERD, BEI și Banca Mondială.Acest anunț a fost făcut de premierul Pavel Filip în cadrul unei reuniuni a primarilor și președinților de raioane , organizată de Guvern în contextul Festivalului Mărțișor, relatează IPN.
„V-am invitat nu doar la deschiderea Festivalului Mărțișorului, dar și pentru a discuta cu reprezentanții autorităților publice locale despre 2 teme importante și fundamentale pentru Moldova. Mă refer în primul rând la proiectul național Drumuri Bune pentru Moldova, care este un proiect de infrastructură foarte important. Guvernul, împreună cu partenerii externi ai țării, preconizează să aloce bani pentru reparația a cel puțin 1200 km de drumuri din zonele rurale. Aceste drumuri mereu au fost un fel de cenușăreasă, care mereu au fost lăsate pe ultimul plan, dându-se prioritate celor de importanță internațională. În prezent, vrem ca oamenii din zonele rurale să nu mai frământe noroiul, dar să aibă în sate drumuri bune. Desigur, nu vom neglija nici construcția drumurilor naționale. Să cântăriți fiecare bănuț, avem o șansă unică să transformăm țara într-un șantier modern”, a declarat Pavel Filip.
Secretarul de stat din domeniul construcțiilor și infrastructurii drumurilor Anatol Usatîi, a spus că criteriile de selectare a tronsoanelor care vor intra în reparație au fost stabilite împreună cu reprezentanții de la Agenția drumurilor și autoritățile locale. „Lansarea lucrărilor va fi în luna mai și se vor desfășura simultan în mai multe raioane. Ofertanții pot să participe, comitent la reparația diferitor tronsoane din diferite localități. Tronsoanele care vor fi reparate fac parte din intravilanul localității, vor fi drumuri care fac acces spre școli, grădinițe, centre medicale”, a declarat Anatol Usatîi.

În ceea ce privește reparația drumurilor naționale, printre priorități sunt axa Cimișlia-Comrat-Giurgiulești, traseul Chișinău-Ungheni, cu posibilitatea de ocolire a orașului Ungheni, dar și traseul Bălți-Sărăteni.
În context, oficialii au precizat că unii antreprenori nu și-au onorat obligațiunile, iar drumurile nu au fost reparate în timp util. Drept exemple au fost enumerate drumurile Hâncești-Leova-Cahul, Soroca-Arionești, Bălți-Fălești-Sculeni. Contractele respective au fost reziliate, iar în scurt timp urmează a fi anunțate noi licitații.

Reuniunea primarilor și președinților de raioane a fost organizată de Guvern în contextul Festivalului „Mărțișor”, care se va desfășura în perioada 1-10 martie 2018.

Ion Panfil

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024. Aflăm de la frontieră știri calde, de ultimă oră. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.