În perioada 17 ianuarie – 28 februarie 2023 se desfășoară, în format e-learning, un curs de perfecționare a limbii engleze pentru polițiștii și polițistele de frontieră din Republica Moldova.
English Language for Border and Coast Guarding – Level 1: EBCGLI/2023/31, este elaborat de către Agenția FRONTEX în domeniul specific supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat. Orele de curs sunt adresate autorităților de frontieră ale statelor membre, cât și țărilor candidate ale UE, fiind organizat în cadrul platformei „Virtual Aula FRONTEX”.
Scopul cursului este de a dezvolta capacitățile profesionale ale angajaților Poliției de Frontieră privind terminologia specifică legată de securitatea frontierei de stat, inspirate din scenarii reale și bazate pe studii de caz, inclusiv din activitățile desfășurate în timpul operațiunilor comune FRONTEX.
Astfel de instruiri vor fi organizate pe parcursul anului 2023, încât să ofere oportunitatea participării tuturor angajaților Poliției de Frontieră și fiecare să-și îmbunătățească comunicarea în limba engleză, după cum ne-au transmis colegii de la Secția Relații Publice, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM.
Procesul de dezvoltare profesională reprezintă obiectivul prioritar a Poliției de Frontieră, ce va contribui la consolidarea capacităților pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat, dar și al procesului de implementare a standardelor UE și angajamentelor Poliției de Frontieră privind CCC FRONTEX (Common Core Curriculum de formare a polițiștilor de frontieră în UE).
Despre Frontex
Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE.
În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen.
Până în 2020, personalul agenției va număra aproximativ 1 000 de membri, aproape un sfert dintre aceștia fiind detașați din statele membre și urmând să revină la locurile de muncă din țările lor după încheierea mandatului la Frontex.
În 2016, agenția s-a extins și a evoluat, devenind Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migrației la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilități tot mai mari în ceea ce privește combaterea criminalității transfrontaliere. În prezent, Frontex este recunoscută ca fiind unul dintre stâlpii pe care este construit spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene. .
Frontex este o agenție operațională care desfășoară pe tot cuprinsul UE, în orice moment, peste 1 500 de ofițeri din statele membre. Pentru a-și crește capacitatea de urmărire a situațiilor noi cu evoluție rapidă, centrul de situație al Frontex, cu atribuții de monitorizare a frontierelor externe, operează în prezent 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.