joi, decembrie 8, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEPovestea zilei: Un pictor român a ajutat la renovarea unei biserici închise...

Povestea zilei: Un pictor român a ajutat la renovarea unei biserici închise 40 de ani

O biserică din Palermo, închisă timp de 40 de ani, a fost redeschisă publicului. Biserica Madonna della Mazza – o bijuterie arhitecturală construită la începutul secolului al XVII-lea de-a lungul străzii Maqueda, renaște cu o intervenție a românului, Adrian Ghenie.

Adrian Ghenie și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul, unde este considerat unul dintre reprezentanții noului val al artei vizuale românești.

Artistul român a realizat pentru Biserica Madonna della Mazza două tablouri, amenajate în cele două capele laterale ale altarului principal. Lucrările reprezintă tema martiriului, intercalate în contextul contemporan, și se referă la părintele Pino Puglisi și la prizonierii creștini ai statului islamic.

Cele două lucrări devin astfel parte a prețioasei galerii de tablouri a bisericii, dintre care se remarcă Judecata de Apoi a lui Filippo Paladino și reprezentările sfinților Giuseppe, Girolamo, Antonio, Zămislirea și Schimbarea la Față atribuite lui Zoppo di Gangi.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin

„Degenerate Art”, ulei pe pânză realizat în 2016 de Adrian Ghenie, stabilise un record de licitaţie pentru artistul român, la casa de licitații britanică Sotheby’s. Tabloul a fost vândut pentru 9.286.700 de dolari, după ce fusese estimat între 7 şi 10 milioane.

Alte tablouri de Ghenie, vândute la Sotheby’s, au fost: „Pie Fight Study 3” – cu 504.000 de dolari, şi „The Trip” (2016), vândut pentru 4,5 milioane de dolari.

În 10 februarie 2016, tabloul „The Sunflowers in 1937”, pictura inspirată de lucrarea celebrului pictor Vincent van Gogh „Floarea Soarelui”, a fost vândută prin celebra casa londoneză de licitații Sotheby’s la prețul de 3.117.000 de lire sterline.

Lucrarea Lidless Eye, datată 2016-2018, a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută in 2019, la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby’s, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro.

Text și foto: rotilianul

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE