Primarii din România au adus o ”flacără veșnică” la Chișinău

Date:

Share post:

În ziua de 11 mai a.c., la Chișinău, s-au reunit peste o sută de primari de pe ambele maluri ale Prutului. Primarii români au adus cu ei o ”flacără veșnică”, o lumânare aprinsă, semn al solidarității și prieteniei. Cu această ocazie a fost semnată o declarație-apel ce urmează a fi transmisă Guvernelor celor două țări, de la București și Chișinău. La eveniment a participat, în calitate de invitat, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

În alocuțiunile lor, primarii au vorbit foarte frumos, din suflet, despre experiența acumulată ca urmare a colaborării lor, pe parcursul anilor, cu intensitate în ultima perioadă, ca urmare a înfrățirii lor. Amintim că începând cu anul 2017 și în prezent, tot mai multe primării din Republica Moldova se înfrățesc cu primăriile din orașele și satele românești.

Reprezentanții localităților din România și R. Moldova au semnat, în unanimitate, o declarație-apel la adresa guvernelor de la București și Chișinău, în care se regăsesc mai multe solicitări, printre care uniformizarea legislației între cele două state.

Un alt scop al întâlnirii l-au reprezentat proiectele comune menite să apropie și mai mult cele două state, având dorința expresă ca, într-o zi, ”să poată fi trăită concret ReUnirea nu doar spiritual, ci și în plan politic, a celor două state”.

Înfrățirile sunt o modalitate de preluare a unor modele de bune practici pentru autoritățile locale din R. Moldova, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, Natalia Petrea, primarul satului Costești din raionul Ialoveni.

Suntem înfrățiți cu municipiul Bacău. Anul trecut 20 de copii au mers într-o tabără de odihnă în România pentru o perioadă de 10 zile. În toamnă am mai avut un proiect dedicate profesorilor, un sursă de formare în domeniul tehnologiilor informaționale.Ce mi-a plăcut în România este că au mai multe surse de finanțare, faptul că au o planificare strategică de lungă durată, noi uneori nici ce urmează a doua zi nu știm uneori. Atunci când pleacă un primar și vine altul, nu șterge totul cu buretele dar continua proiectele începute de predecesori”, povestește Natalia Petrea.

Comuna Feștelița din raionul Ștefan Vodă este printre primele localități care a beneficiat de pe urma înfrățirilor, încheiate în urmă cu 10 ani, potrivit primarului Nicolae Tudoreanu. În cadrul proiectului Activități Culturale Transfrontaliere localitatea a beneficiat de fonduri europene de peste 200 de mii de euro în care a fost reabilitată casa de cultură și achiziționate o serie de instrumente muzicale.

Proiectul a costat 318 mii de euro dintre care 90 % au fost oferiți de comisia europeană iar 10% a fost contribuția comunității noastre. A fost un proiect de anvergură într-o localitate care nu a mai avut șantiere în construcție de mai bine de 20 de ani. De-a lungul timpului am reușit să reabilităm Cimitirul Eroilor Români, tot ce este legat de deportări. Încercăm să aducem istoria noastră în concordanță cu realitățile și nu cu cei care „au învins” și au scris o istorie falsă din cauză căreia astăzi avem problemele de mentalitate pe care le avem”, a spus Nicolae Tudoreanu.Declarația-apel, care se adresează autorităților centrale din România și R. Moldova, solicită demararea procesului de descentralizare locală, precum și organizarea anuală a unei ședințe comune a guvernelor de la București și Chișinău, uniformizarea legislației între cele două state, pentru a dezvolta și mai mult prezenta colaborare.

Reuniunea primarilor de pe ambele maluri ale Prutului a ajuns în acest an la ediția cu numărul 3 și este organizată de Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din R. Moldova (CALM).

Menționăm că aproape o sută de localități din R. Moldova au semnat pe parcursul anului 2017 acorduri de înfrățire cu localități din dreapta Prutului. În prezent numărul înfrățirilor sau localităților în curs de înfrățire a depășit 500, după cum titrează presa de la Chișinău.

Tradiție, evoluție și modernitate, aceasta vor satele moldovenești. Oamenii prezenți la eveniment au vorbit din suflet, cu speranța unui viitor frumos, optimist și luminos, pentru Republica Moldova.

Foto și text: Ion Panfil
spot_img

Articole asemănătoare

Fiscul din Moldova a primit un număr de 101 807 declarații cu privire la impozitul pe venit 2023. Și alte informații

Fiscul din Moldova a primit un număr de 101 807 declarații cu privire la impozitul pe venit 2023. Și alte informații, în cele ce urmează.

Premieră! Invitație: să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului Sibiu

Premieră! Invitație: să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului Sibiu. Muzeul Național Brukenthal în cadrul SCAF – Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu vă invită să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului.

Info: activitate de promovare a adopțiilor câinilor fără stăpân. Foto

Info: activitate de promovare a adopțiilor câinilor fără stăpân, la Iași. În ziua de 07 septembrie 2024, intervalul orar 10:00-14:00, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași...

Iată cine va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival

Iată cine va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival (BIFF) 2024.