Prin donarea de sânge – ”Dăruiește o picătură de viață!”

Date:

Share post:

14  iunie 2018, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită și în Republica Moldova sub genericul ,,DONEAZĂ SÂNGE, Dăruiește o picătură de viață!’’. Cu acest prilej, autoritățile din municipiul Chișinău au instalat corturi de colectare a sângelui în Scuarul Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru cetățenii care sunt de acord să doneze  benevol sânge. Campania de colectare a sângelui s-a extins în toată țara inclusiv municipiile Cahul și Bălți.

Atmosfera caniculară nu i-a oprit pe donatorii fideli, astfel încât s-au format cozi de zeci de persoane la punctele de colectare a sângelui. Printre donatori se numără soldați, ofițeri, studenți dar și persoane care au trecut întâmplător pe lângă acest eveniment.

Deputații din R. Moldova nu au rămas indiferenți, s-au mobilizat și ei, pentru al doilea an consecutiv, în salvarea vieții cetățenilor.

,,Despre eveniment am aflat de la medicul de familie,am donat sânge de nenumărate ori și de fiecare dată mă simt satisfăcută că pot dărui speranță celor ce au nevoie de ajutor, ne-a declarat unul dintre donatori care a dorit să își păstreze anonimatul.

Organizarea unor astfel de acțiuni are ca scop sensibilizarea populației, creșterea gradului de conștientizare asupra importanței donării de sânge, precum și cu scopul de a încuraja cât mai mulți oameni să doneze.

Donarea de sânge este permisă persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani care o stare perfectă de sănătate și au un mod sănătos de viață. La recoltare se donează 450 ±10% mililitri sânge, o cantitate ce nu presupune nici un risc pentru donator.

Asigurarea calității rezervelor de sânge se face prin diferite testări, procesare atentă, etichetare, stocare, incluszând și un control riguros al calității.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui anual, în Republica Moldova sunt efectuate aproximativ 80 de mii de donări de sânge. Această cantitate ajunge pentru 130 de mii de persoane bolnave.

Țara gazdă pentru evenimentele internaționale, organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge 2018 este Grecia, Atena, în aceeași dată – 14 iunie 2018.

Stelly Rusnac

spot_img

Articole asemănătoare

Precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Redăm în cele ce urmează câteva precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Afirmația zilei este despre starea de bine

Afirmația zilei este despre starea de bine. Ne trezim dimineața cu gândul ”vreau azi să fiu bine”. Ok, dar cine te împiedică?

Cursuri IT gratuite pentru …

Cursuri IT gratuite pentru ... Despre cine sunt beneficiarii, dar și inițiatorii acestei idei, în cele ce urmează.

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.