Prin donarea de sânge – ”Dăruiește o picătură de viață!”

Date:

Share post:

14  iunie 2018, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită și în Republica Moldova sub genericul ,,DONEAZĂ SÂNGE, Dăruiește o picătură de viață!’’. Cu acest prilej, autoritățile din municipiul Chișinău au instalat corturi de colectare a sângelui în Scuarul Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru cetățenii care sunt de acord să doneze  benevol sânge. Campania de colectare a sângelui s-a extins în toată țara inclusiv municipiile Cahul și Bălți.

Atmosfera caniculară nu i-a oprit pe donatorii fideli, astfel încât s-au format cozi de zeci de persoane la punctele de colectare a sângelui. Printre donatori se numără soldați, ofițeri, studenți dar și persoane care au trecut întâmplător pe lângă acest eveniment.

Deputații din R. Moldova nu au rămas indiferenți, s-au mobilizat și ei, pentru al doilea an consecutiv, în salvarea vieții cetățenilor.

,,Despre eveniment am aflat de la medicul de familie,am donat sânge de nenumărate ori și de fiecare dată mă simt satisfăcută că pot dărui speranță celor ce au nevoie de ajutor, ne-a declarat unul dintre donatori care a dorit să își păstreze anonimatul.

Organizarea unor astfel de acțiuni are ca scop sensibilizarea populației, creșterea gradului de conștientizare asupra importanței donării de sânge, precum și cu scopul de a încuraja cât mai mulți oameni să doneze.

Donarea de sânge este permisă persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani care o stare perfectă de sănătate și au un mod sănătos de viață. La recoltare se donează 450 ±10% mililitri sânge, o cantitate ce nu presupune nici un risc pentru donator.

Asigurarea calității rezervelor de sânge se face prin diferite testări, procesare atentă, etichetare, stocare, incluszând și un control riguros al calității.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui anual, în Republica Moldova sunt efectuate aproximativ 80 de mii de donări de sânge. Această cantitate ajunge pentru 130 de mii de persoane bolnave.

Țara gazdă pentru evenimentele internaționale, organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge 2018 este Grecia, Atena, în aceeași dată – 14 iunie 2018.

Stelly Rusnac

spot_img

Articole asemănătoare

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Foto

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Te-ai bucurat de cele mai frumoase evenimente sub cerul liber, ai avut parte de distracție.

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu. Muzeul Național de Istorie a României organizează, în lunile iulie și august 2024, o serie de ateliere de creație și educație muzeală care valorifică două dintre expozițiile temporare disponibile publicului în această perioadă.

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Foto

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Mai multe amănunte, în continuare, la Infoanunț.

Știați că… UAIC ocupă locul … în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024

Știați că... UAIC ocupă locul ... în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024.