Rămăşiţe ale unor vechi construcţii, descoperite în parcul Teatrului Naţional Iași

Date:

Share post:

La şantierul de la parcul din faţa Teatrului Naţional au început lucrările de cercetare arheologică preventivă. Un raport preliminar cu privire la importanţa vestigiilor descoperite în subteran va fi întocmit în prima parte a lunii octombrie.

„După stabilirea importanţei şi modului de tratare a descoperirilor arheologice, continuăm amenajarea conform prevederilor proiectului”, a anunţat ieri un reprezentant al Conest, constructorul care lucrează în zona parcului.

Săpăturile au scos la iveală o serie de rămăşite ale unor vechi construcţii, iar, din informaţiile ZDI, până în prezent nu a fost făcută o descoperire la care arheologii să nu se fi aşteptat. În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, lucrătorii Conest au îndepărtat mobilierul urban, vegetaţia fito-sanitară aflată într-o stare precară şi construcţiile de beton care se aflau între zona aleii principale şi str. A. Bârsescu.

Doar în acest perimetru au loc deocamdată lucrări, în cealaltă zonă, spre pietonalul Ştefan cel Mare, urmând să se intervină în a doua etapă a proiectului. Parcul, cu o suprafaţă de peste 10.000 mp, va avea alei pavate, spaţii verzi, mobilier urban nou, fântâni arteziene şi un nou sistem de iluminat. Lucrările au început la mijlocul lunii iulie şi vor fi finalizate în vara anului viitor.

Amintim că parcul din fața Teatrului Național Iași (TNI) a intrat într-un proces de modernizare și reabilitare la jumătatea lunii iulie. După ce au apărut diverse zvonuri cum că în urma săpăturilor au fost făcute noi descoperiri arheologice, reprezentanții municipalității dezmint aceste informații și clarifică faptul că, dacă vor exista, acestea vor fi valorificate. Șantierul se desfășoară în ritm normal.

La jumătatea lunii iulie au început lucrările de reamenajare și modernizare a esplanadei din fața TNI. De curând, au circulat mai multe zvonuri cum că ar fi existat descoperiri arheologice în urma săpăturilor. Reprezentanții municipalității le dezmint, declarând că șantierul se desfășoară în mod corect, conform cu programul stabilit prin contract.

Foto: ZdI

 

spot_img

Articole asemănătoare

Invitație la vizionarea unui nou film KineDok powered by One World Romania

Invitație. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, ediția a 9-a.

Maia Sandu, de Ziua României… Video

Maia Sandu, de Ziua României: „Drumul nostru este comun - locul nostru este împreună în Uniunea Europeană”. 

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.