Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău, în Republica Moldova urmează să se desfășoare primul studiu demografic „Generații și Gender’’ în baza unei metodologii internaționale .
Studiul va viza următoarele aspecte:
- activități de analiză și cercetare a proceselor demografice din țară;
- cercetarea schimbărilor în structura familiei;
- relațiile dintre generații;
- numărul dorit de copii;
- barierele, care influențează decizia cuplurilor de a avea sau nu copii;
- colectarea datelor despre populație și elaborarea scenariilor de politici publice eficiente în sectorul demografic.
Ca urmare a încheierii unui parteneriat strategic dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, studiul se va realiza pentru o perioadă de trei ani, pe un eșantion de 10 000 de persoane.
„Rezultatele acestui studiu ne vor ghida în realizarea celor mai eficiente politici, care să răspundă la dinamica şi numărul populaţiei, ținând cont de situația socio-economică și familială a cetățenilor”, a declarat ministrul MSMPS, Svetlana Cebotari.
În cadrul Programului „Generații și Gender”, MSMPS va beneficia de expertiza Consiliului Internațional pentru Populație și Dezvoltare al UNFPA și va veni cu un set de intervenții politice în sectorul demografic.
Studiul “Generații și Gender” a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări și reprezintă un instrument global de monitorizare a schimbările demografice și răspuns la procesele de îmbătrânire, ratei joase de fertilitate, schimbărilor în structura familiei, relațiilor între generații și altele.
Stelly Rusnac
Foto: msmps.gov.md