România va continua să ofere ajutor Republicii Moldova, Klaus Iohannis 

Date:

Share post:

Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor românești și există semne bune, reformele merg înainte. Sigur, mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care ne fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar își dorește să accentueze și să consolideze parcursul european”. Declarația aparține președintelui României Klaus Iohannis, și a fost făcută pentru presă la Summitul Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Șeful statului român a menționat că România ajută Republica Moldova în multiple planuri, prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare. Oficialul a dat exemplul ajutorului financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova.

„La noi ajutorul nu este ceva ce planificăm odată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret și instituțional. Și nu de câteva zile, ci de câțiva ani. Și avem intenția fermă să continuăm pe această cale”, a mai spus Klaus Iohhannis.

Amintim că Summitul Parteneriatului Estic s-a desfășurat zilele trecute, la Bruxelles. (Ligia Beatrice Vasilescu)

Declarație comună a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției 

Republica Moldova și România vor continua implementarea Planului de Acțiuni comun, cu accent pe următoarele domenii: funcționarea sistemelor IT, statistica judiciară, dosarul electronic, drepturile omului, în special pe tema discriminării, inclusive cu scopul de simplificare a procedurilor penale în Republica Moldova. Declarația comună a Forumului juridic moldo-român a fost semnată vineri, 24 noiembrie a.c., la București, transmite IPN.

Colaborarea Consiliilor Superioare ale Magistraturii și a Procurorilor va continua prin oferirea de expertiză în mai multe domenii. La nivelul Parchetelor, s-a propus, pentru analizare, semnare și implementare Noul program ”Mihail Kogălniceanu”, de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România și Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru 2018-2020, în domeniul formării profesionale.

În domeniul probațiunii, este prevăzută implementarea Protocolului de cooperare între cele doua autorități, semnat cu ocazia acestei ediții a Forumului. Totodată, în ceea ce privește cetățenia, un acord de cooperare între Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Agenția Servicii Publice din Chișinău va fi semnat până la finele anului. Totodată, părțile au convenit asupra continuării organizării anuale a Forumului de specialitate, prin rotație, la Chișinău și la București.

surs foto: realitatea.md

(Ligia Beatrice Vasilescu)

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.