România va continua să ofere ajutor Republicii Moldova, Klaus Iohannis 

Date:

Share post:

Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor românești și există semne bune, reformele merg înainte. Sigur, mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care ne fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar își dorește să accentueze și să consolideze parcursul european”. Declarația aparține președintelui României Klaus Iohannis, și a fost făcută pentru presă la Summitul Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Șeful statului român a menționat că România ajută Republica Moldova în multiple planuri, prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare. Oficialul a dat exemplul ajutorului financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova.

„La noi ajutorul nu este ceva ce planificăm odată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret și instituțional. Și nu de câteva zile, ci de câțiva ani. Și avem intenția fermă să continuăm pe această cale”, a mai spus Klaus Iohhannis.

Amintim că Summitul Parteneriatului Estic s-a desfășurat zilele trecute, la Bruxelles. (Ligia Beatrice Vasilescu)

Declarație comună a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției 

Republica Moldova și România vor continua implementarea Planului de Acțiuni comun, cu accent pe următoarele domenii: funcționarea sistemelor IT, statistica judiciară, dosarul electronic, drepturile omului, în special pe tema discriminării, inclusive cu scopul de simplificare a procedurilor penale în Republica Moldova. Declarația comună a Forumului juridic moldo-român a fost semnată vineri, 24 noiembrie a.c., la București, transmite IPN.

Colaborarea Consiliilor Superioare ale Magistraturii și a Procurorilor va continua prin oferirea de expertiză în mai multe domenii. La nivelul Parchetelor, s-a propus, pentru analizare, semnare și implementare Noul program ”Mihail Kogălniceanu”, de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România și Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru 2018-2020, în domeniul formării profesionale.

În domeniul probațiunii, este prevăzută implementarea Protocolului de cooperare între cele doua autorități, semnat cu ocazia acestei ediții a Forumului. Totodată, în ceea ce privește cetățenia, un acord de cooperare între Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Agenția Servicii Publice din Chișinău va fi semnat până la finele anului. Totodată, părțile au convenit asupra continuării organizării anuale a Forumului de specialitate, prin rotație, la Chișinău și la București.

surs foto: realitatea.md

(Ligia Beatrice Vasilescu)

spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.