luni, ianuarie 30, 2023
-0.6 C
București
spot_img

Rugăciune la sfinții zilei: Mucenicii Epictet preotul și Astion monahul

În fiecare an, pe data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfinții Epictet si Astion.

Intro: Calendar ortodox 8 iulie 2022. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfintii Epictet și Astion, cei mai vechi martiri din România. Tot pe 8 iulie sunt sărbătoriti Sfântul Mare Mucenic Procopie, Sfânta Teodosia, Sfintii doi tribuni Antioh și Nicostrat, Sfântul Mucenic Avda, Sfântul Teofil și Sfântul Mucenic Anastasie din Ioanina.

Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul au trăit în secolul al III-lea, fiind originari din Asia Mică. Însă, o parte din viață și-au trăit-o pe teritoriul Dobrogei de azi.  Despre cei doi vom vorbi astăzi.

Povestea lor

Sfântul Mucenic Epictet s-a născut din părinți creștini, arătând interes față de Sfintele Evanghelii, iar mai apoi, alegând să slujească lui Hristos pentru totdeauna.

După o vreme, el și-a părinții și s-a făcut monah într-una din mănăstirile provinciei romane Frigia, învrednicindu-se cu darul preoției.

Pe vremea când era preot, Epictet a convertit la creștinism mulți frigieni, printre aceștia botezându-l în credința lui Hristos și pe Astion, un tânăr chipeș, nepot al unui senatorul roman, Iulian.

Astion era păgân, ca și părinții săi, dar întâlnindu-se cu preotul Epictet și ascultându-i cuvintele pline de înțelepciune, a trecut la creștinism.

Astfel, Astion a lăsat cele lumești și a luat calea spre Hristos, călugărindu-se și el la fel ca părintelui său duhovnicesc, Epictet.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Foto: redactia.ro

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole