Sărbătorim: Ora Pământului. Când?

Date:

Share post:

Sărbătorim: Ora Pământului. Când? La această întrebare răspundem în cele ce urmează.

În fiecare an, la sfârşitul lunii martie, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. Ediţia a 18-a va avea loc sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 20:30.

 „Ora Pământului” a început în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney – Australia au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 8.000 de orașe din mai mult de 195 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu.

În România, evenimentul a fost sarbătorit prima dată în anul 2009, iar din 2013 şi oraşul Bârlad se alătură acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”.

Cu acest prilej instituţia menționată va organiza observaţii astronomice în stradă. Primăria Municipiului Bârlad va susţine această activitate şi va solicita oprirea iluminatului public în data de 23 martie 2024, intervalul orar 20:30 – 21:30.

În timp ce publicul va privi prin telescop Luna şi planeta Jupiter, elevii de la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu”, împreună cu o parte dintre membrii Astroclubului „Perseus” vor desena constelaţii pe asfalt şi vor marca stelele de pe cer cu candele sau lumânări.

Atenție! ”Observaţiile astronomice sunt posibile doar dacă cerul va fi senin!” spun specialiștii. 

Coordonator activitate: Dumitru Ciprian Vîntdevară

Muzeograf / Şef  Secţie Ştiinţele Universului şi ale Vieţii

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Text și foto: PR Muzeul Vasile Pârvan 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.