Statistică

Date:

Share post:

Statistică îngrijorătoare: 3 din 10 români nu mai au niciun dinte natural

Faptul că românii sunt cam certați cu pasta de dinți se reflectă direct în sănătatea lor dentară. Un studiu comparativ ADOM (Asociația Dental Office Managers), prima asociație din România ce reunește și specializează manageri pentru clinicile dentare, scoate în evidență o statistică îngrijorătoare: 30% dintre români și-au pierdut toți dinții naturali, de trei ori mai mult față de media europeană de 10%. Mai mult, 7 din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte.

În cadrul acestui studiu au fost analizați 18.000 de pacienți, bărbați și femei, care locuiesc în mediul urban (în proporție de 90%), de-a lungul a două perioade comparative de 5 ani, 2008-2012 și 2013-2017 (sfârșitul lunii iulie). Scopul studiului a fost acela de a măsura impactul numeroaselor campanii de informare și educare a populației cu privire la importanța alegerii tratamentelor cu implant dentar. În acest moment, România se numără printre populațiile cu cele mai grave probleme dentare din Europa, dar și la nivel mondial.

În comparație, între 35% și 40% din populația Europei și SUA și-a pierdut cel puțin un dinte și se estimează că 26% dintre adulți își vor pierde toți dinții, până la vârsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons. În cazul fumătorilor, situația este și mai sumbră: 13% dintre fumători și-au pierdut complet dinții, comparativ cu 8% dintre foștii fumători și 5% dintre persoanele care nu au fumat niciodată.

„Lipsa unui dinte poate părea un lucru minor, însă gravitatea trebuie evaluată din mai multe puncte de vedere: vârsta pacientului, poziția dintelui lipsă, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dinților, ci și lucrările stomatologice greșite, așadar experiența și specializarea unui medic în implantologie contează foarte mult în alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, întrucât efectele se răsfrâng asupra celorlați dinți, dar și asupra întregului organism”, explică Dr. Dragoș Calangiu, medic specialist în implantologie dentară în cadrul DENT ESTET. (Sofia Filip)

 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Articole asemănătoare

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Iași. Acesta este subiectul de azi, la Infoanunț.

De astăzi îți poți alege biletul la filmul favorit din cadrul BIFF

De astăzi îți poți alege biletul la filmul favorit din cadrul BIFF. Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro)

Nou! Kara participă la un curs european

Nou! Kara participă la un curs european. Mai multe amănunte, în cele ce urmează. În perioada 8 - 19 septembrie 2024...

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...