Intro: Aveți o poveste legată de sărbătorile de iarnă din familie, de acum sau din copilărie. Nu ezitați să ne scrieți. Cele mai frumoase descrieri și fotografii vor fi premiate. Publicăm fotografii din casa sau orașul vostru. Primele trei locuri beneficiază de daruri de la Moș Crăciun. Vă așteptăm pe e-mail neogen_ghid@yahoo.com
Se fac simţite sărbătorile… Multaşteptatul Crăciun – credinţa, multe luminiţe,cadouri sub brad şi vechile tradiţii şi obiceiuri…Am şi eu un obicei, legat de această frumoasă sărbătoare – să o întâlnesc “acasă”.. . acolo unde am crescut … unde am simțit prima dată ce înseamnă o familie… Îmi aduc aminte cum aşteptam cu nerăbdare sa vină sărbătorile de iarnă, ele erau mereu învăluite de magie. Pregătirile erau în toi… Copii fiind, aşteptam ziua când era sacrificat porcul, în săptămâna din ajunul Crăciunului. Noi, cei mici, ne aşezam pe porc – pentru a avea noroc tot anul. Apoi, neapărat o ajutam pe mama la bucătărie, unde se pregătea o mămăligă mare și o fripturică numită ” pomana porcului”,cu care erau serviţi mai târziu toţi cei ce au ajutat la tăierea porcului. De obicei, vecinii se ajutau între ei.. Dimineața, în ajunul Crăciunului mă trezea mirosul de pâine proaspătă, mama cocea în cinstea sărbătorii ” Crăciunei”, nişte colăcei mici, în formă de opt incomplet, care erau dăruiţi, și care se păstrau lângă icoane până în primăvară. Mai spre seara, începea colindatul, cete de băieţi (printre care ne strecuram și câteva fete, deoarece învățam mai uşor versurile) se porneau din curte în curte cu colinde frumoase ce prevesteau nașterea Domnului. Gazdele ne mulțumeau cu colaci și dulciuri, ceea ce presupunea că aduce noroc şi belşug gospodarului casei. Cei ce aveau biserica în sat, se duceau la slujbă, dar noi nu aveam aşa noroc, pe plan local nefiind nici un locaș sfânt.
CRACIUNUL!!! Masa plină de bucate: răcitură, cârnaţi de porc, bătute (șnițele), pârjoale (chiftele), pește, sarmale, dulciuri și fructe.. Şi ce era mai scump este că ne adunam toată familia la aceeași masă. Povestea mea este din satul natal Purcari, raionul Ștefan Vodă.
Vă îndemn pe toţi, în ajun de sărbători să închidem ochii şi să ne aducem aminte de Crăciunul copilăriei noastre, să ne adunăm de pretutindeni ACASĂ, acolo unde ne aşteaptă întotdeauna cei dragi inimii noastre… Crăciun Fericit!!!!
Natalia Enachi