Turcia s-a arătat interesată să investească în restabilirea clădirii Circului din Chișinău. Despre acest lucru s-a discutat, miercuri, la întrevederea dintre prim-ministrul Pavel Filip și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că responsabilii urmează să studieze posibilitatea unei astfel de investiții.
Șeful Executivului a apreciat în mod deosebit contribuția importantă a investitorilor turci în economia națională. „Aeroportul Chișinău – modernizat, Spitalul Medpark, hotelul Radisson, dar și cel mai mare mall din țara noastră – toate sunt investiții turcești. Prin aceste investiții directe, companiile turcești și Guvernul Turciei au contribuit la dezvoltarea țării noastre”, a subliniat premierul. Recent, o companie turcească a câștigat concursul pentru construcția „Arenei Chișinău”.
Prim-ministrul a remarcat și asistența tehnică oferită de Turcia țării noastre prin intermediul Agenției TIKA pentru renovarea unei secții la Institutul Mamei și al Copilului, dar și pentru realizarea altor proiecte sociale în UTA Găgăuzia. Pe parcursul ultimilor doi ani, în acest scop au fost alocate peste 33 milioane de dolari. Pentru o eficiență maximă a programelor de dezvoltare, premierul a menționat că este oportună coordonarea acestora cu Ministerul Finanțelor, care în prezent este responsabil de utilizarea asistenței financiare externe.
Părțile au constatat și creșterea volumului de schimburi comerciale, după semnarea Acordului de Liber Schimb. Anul trecut, acestea au înregistrat o creștere de 23%, în comparație cu 2016. În acest sens, a fost evidențiată necesitatea convocării, până la finele anului curent, a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat disponibilitatea de a face toate demersurile necesare ca schimburile comerciale dintre țări să crească, la fel, ca și investițiile turcești în Republica Moldova. În acest sens, a fost menționată și intenția deschiderii unor bănci turcești în țara noastră. „Chiar dacă nu avem granițe comune cu Moldova, noi considerăm Moldova o țară vecină, pentru că avem relații istorice. De asemenea, este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane, pe care le considerăm conaționalii noștri”, a spus președintele Turciei.
Pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, la Comrat va fi deschis Consulatul Turciei. Premierul Pavel Filip a spus că Guvernul acordă o atenție aparte dezvoltării UTA Găgăuzia, fiind elaborat și un plan de acțiuni în acest scop. Totodată, Pavel Filip i-a solicitat președintelui turc să încurajeze autoritățile și etnicii găgăuzi să facă un efort mai mare de integrare, inclusiv prin studierea limbii române.
Șeful Executivului a ținut să mulțumească părții turce și pentru votul în favoarea Rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul Adunării Generale a ONU.
Oficialii au constatat că dialogul între cele două țări evoluează pozitiv, menționând că cele 5 acorduri semnate astăzi vor contribui în mod direct la extinderea cooperării bilaterale în diverse domenii. În acest sens, a fost salutată semnarea Declarației comune referitoare la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt între Republica Moldova și Turcia, în care premierul Pavel Filip este co–președinte.