UE este istoria de succes a secolului XX

Date:

Share post:

Indubitabil, Uniunea Europeană reprezintă istoria de succes a secolului XX și de pe urma creării sale sunt evidente multiple beneficii și realizări. Actualmente, structura europeană se confruntă cu anumite provocări generate de criza refugiaților, de populism, de brexitul din Marea Britanie, dar și de o eventuală criză legată de Catalonia. Aceste circumstanțe creează o conjunctură care devine mai ostilă proiectului european. Opinia a fost expusă în cadrului unei sesiuni de dialog, organizată la Chișinău de Fundația Hanns Seidel, de către membrul bordului Fundației naționale germane, Eckart Stratenschulte, profesor la Universitatea Liberă din Berlin, transmite IPN.

Profesorul Stratenschulte a declarat că actualmente UE se confruntă cu o problemă „medicală”. Acest fapt înseamnă un punct de turnură – când lucrurile pot merge într-o anumită direcție sau în direcția opusă. În opinia sa, după cum ar spune și orice medic, orice maladie poate fi tratată, însă dacă aceasta este gravă, poate duce și la deces. Profesorul german menționează că toate aceste „maladii” pot avea același motiv și anume lipsa de voință de a lucra împreună pentru că mulți lideri ai statelor europene optează pentru o cale individuală, pe care o consideră mai bună. Or, familia europeană înseamnă compromis la care membrii acesteia trebuie să meargă.

Eckart Stratenschulte susține că tot mai des se pomenește că modalitatea de a merge înainte va fi diferită pentru fiecare dintre cele 27 de țări europene. Potrivit lui, calitatea de membru al UE este o opțiune și din când în când se discută dacă aceasta este cea mai bună opțiune sau nu – britanicii au spus „nu”. Libertatea de a alege este un lucru fundamental pentru valorile europene, totodată, integrarea europeană este unica posibilitate de a trăi în pace și armonie cu vecinii din UE.

Profesorul a spus că Uniunea Europeană, indubitabil, reprezintă istoria de succes a secolului XX, însă nu trebuie să uităm că astăzi suntem deja în secolul XXI, însă problema constă în faptul că încă nu a existat o discuție serioasă cu privire la planurile de viitor ale comunității europene. Cu siguranță, spune profesorul german, anterior, constituirea acestei structuri a permis restabilirea economiilor distruse după război, a fost posibilă consolidarea statelor într-o voce comună, care este auzită. În viziunea sa, în cadrul valurilor de extindere a UE, au existat dezbateri, dar nu au fost suficiente.

„Pentru că dacă mergi într-un tren, oricum odată și odată te uiți pe geam și vezi direcția și fiecare înțelege pentru sine, dacă direcția e corectă sau nu. Și aici pot exista mai multe opinii și din acest considerent sunt necesare discuții, iar ca urmare să fie puse la punct toate perspectivele în contextul presiunii tuturor crizelor existente”, a notat profesorul german.

Eckart Stratenschulte a mai spus că Uniunea Europeană încă mai este atractivă, inclusiv pentru proprii cetățeni, iar după referendumul din Marea Britanie, această atractivitatea a crescut și mai mult. În opinia sa, atractivitatea trebuie menținută în primul rând pentru proprii cetățeni și apoi pentru alții.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Igor Boțan, a spus că problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană au mai multe rădăcini, însă marea problemă a UE este că a devenit atractivă. Și această atractivitate a generat valurile de migranți care la fel vor să locuiască în această minunată UE. Or, UE nu a fost pregătită să facă față acestor valuri și nu a luat în considerare că să fii atractiv este uneori periculos.

Igor Boțan a mai spus că pentru UE, în secolul XXI, există provocări. Însă succesul UE este evident, pentru că nu este clar ce ar fi fost cu anumite state, dacă nu ar fi existat Uniunea Europeană. Potrivit lui, există suficiente exemple pentru a înțelege beneficiile UE și cât de atractivă a fost aceasta, mai ales pentru fostele state comuniste.                                                                                                                                                 Ion Panfil

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.