Pentru al treilea an consecutiv, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova a desfășurat Concursul pentru acordarea Premiului Național pentru vârstnici “Pentru o viață activă la orice vârstă”. Scopul acțiunii este de a promova îmbătrânirea activă și de a implica tot mai mult vârstnicii în viața socială.
La concurs au participat vârstnicii de 60 de ani și peste, care au realizat performanţe deosebite în domeniul cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, civic, medicină, antreprenoriat, agricultură, educație, sport, tehnologii informaționale, etc.
Anul acesta, la competiție au fost înregistrați 21 de participanți, iar în urma examinării dosarelor au fost selectați 10 câștigători, care vor primi Diplome de confirmare a titlului de Laureat al Premiului pentru Vârstnici, precum şi un premiu materializat în bani.
În ultimii ani se înregistrează o îmbătrânire a populației în majoritatea țărilor din Europa. Fiecare stat trebuie să investească în această categorie de populație și să-i implice la dezvoltarea societății. Este foarte important de a prioritiza necesitățile persoanelor în vârstă, de a revalorifica experiența lor profesională şi de viaţă, atât pentru familie, cât şi pentru activitatea economică și comunitară.
Anual, la 1 octombrie, este marcată Zilei internațională a persoanelor vârstnice, pentru promovarea drepturilor persoanelor în etate, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.
Exemplul Republicii Moldova poate fi preluat și de alte țări, pentru a motiva vârstnicii să rămână activi și să se bucure de vârsta pe care o au.
În Republica Moldova, la începutul anului 2018, locuiau peste 630.000 persoane cu vârsta de 60+, ceea ce constituie 17,7 % din numărul total al populației.
Autor: Cristina STRATULAT