87 de sesizări privind disparițiile de copii au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, de la începutul acestui an.
Specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat cinci activități de prevenire a disparițiilor de minori și 25 de activități privind prevenirea victimizării minorilor în care s-a discutat si despre tema disparițiilor cu peste 1.200 de elevi.
În acest an: 91 de sesizări privind disparițiile de copii numai la Bacău
De la începutul acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost înregistrate 91 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea la nivel național.
Dintre aceste sesizări, 21 se refereau la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 70 de minori mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.
Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 87 de sesizări.
Cinci activități pentru prevenirea disparițiilor
De asemenea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Bacău, au fost desfășurate de la începutul acestui an, cinci activități cu tema prevenirea disparițiilor de minori și 25 de activități privind prevenirea victimizării minorilor în care s-a discutat si despre tema disparițiilor cu peste 1.200 de elevi.
De asemenea, la nivelul Poliției Române, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost inițiat proiectul de prevenire a disparițiilor de copii și a plecărilor voluntare, Plecatul de acasă nu e o soluție! pentru perioada 22 mai a.c.- 30 iunie 2024.
Obiectivele campaniei de prevenire urmăresc conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.
Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.
Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
Informațiile și imaginile ne-au fost oferite de subcomisar de poliție Cătălina Păduraru, IPJ Bacău.