Ce acte sunt necesare la ieșirea copiilor în afara granițelor?

Date:

Share post:

În ultimele săptămâni, peste 500 de copii români au fost întorși din drum, pentru că nu aveau documentația necesară de călătorie. Mulții copii nu au putut pleca în vacanță în străinătate, deoarece părinții sau însoțitorii nu aveau actele necesare.

Minorii cu cetățenie română pot călători în afara țării, potrivit legislației privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Însă doar însoțiți și doar în baza acordului părinților ori al reprezentanților legali.

Atunci când, din varii motive, copilul este însoțit doar de unul dintre părinți sau o altă persoană majoră, la ieșirea din țară e necesară prezentarea unei declarații autentificate privind acordul celuilalt părinte sau al ambilor părinți.

Declarația de acord este valabilă pentru mai multe călătorii și timp de trei ani.

Ce acte sunt necesare la ieșirea copiilor în afara granițelor?

Regulile privind călătoriile copiilor în afara granițelor țării, indiferent dacă sunt însoțiți de ambii părinți, doar de unul dintre ei sau de o altă persoană majoră, sunt cuprinse în Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Legea stabilește că minorii nu pot să treacă frontierele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră. Acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.

În cazul în care este însoțit de ambii părinți, minorul poate ieși din țară în aceleași condiții cu aceștia. E necesară doar prezentarea polițiștilor de frontieră fie a pașaportului, fie a actului de identitate.

Ieșirea din țară a copilului însoțit de unul dintre părinți

În astfel de situații, la frontieră se verifică, pe lângă pașaportul sau actul de identitate al copilului, și existența unei declarații a celuilalt părinte. Trebuie să rezulte acordul acestuia din urmă pentru efectuarea de deplasări în străinătate de către copilul său.

Declarația acoperă o perioadă de cel mult trei ani de la data întocmirii. Perioadă în care părintele însoțitor poate să fie urmat în mod legal de copilul său în mai multe călătorii, atâta timp cât se încadrează în termenul înscris în declarație.

După cum stabilește Legea 248/2005, prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu mai este necesară atunci când copiii îşi au domiciliul ori reşedinţa în statul de destinaţie.

Declarația de acord a celuilalt părinte nu mai e necesară, în următoarele cazuri:

  • dacă celălalt părinte a decedat;
  • dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;
  • dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii;
  • dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță.

În toate cazurile de mai sus, părintele care însoțește minorul trebuie să dovedească cu acte încadrarea într-o astfel de situație. Respectiv, să facă dovada că celălalt părinte a decedat, a fost decăzut din drepturi sau a fost declarat dispărut ori că exercită singur autoritatea părintească.

Însoțit de o altă persoană majoră 

Potrivit legii, copilul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal.

În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul. Sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului.

Declarația trebuie să conțină atât acordul celui care o dă cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pe o perioadă care să nu depășească trei ani de la data întocmirii declarației, cât și datele de identificare ale însoțitorului.

În declarație trebuie să apară, dacă este cazul, și mențiunea că minorul va rămâne în statul de destinație. Dar și datele de identificare ale persoanei căreia urmează să-i fie încredințat și ale persoanei cu care se întoarce în România.

Așa cum apare în Legea 248/2005, poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane”.

Atenție! Declarațiile ce trebuie prezentate la graniță în cazul în care minorul nu este însoțit de ambii părinți trebuie autentificate. În țară, de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila de la Haga.

Și nu în ultimul rând există și cazuri speciale, copiii pot ieși din țară, conform Legii 248/2005, și fără acordul părinților sau al reprezentantului legal.

Foto: pixabay

spot_img

Articole asemănătoare

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste … mii de ori pentru copiii aflați în dificultate

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste ... mii de ori pentru copiii aflați în dificultate.

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași…

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț.