Care este termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare/ impozitului funciar în Republica Moldova

Date:

Share post:

Care este termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare/ impozitului funciar în Republica Moldova. Despre aceasta vom vorbi în cele ce urmează.

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice-cetățeni și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – subiecți ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar că, pentru anul 2024, termenele-limită de achitare a acestora sunt:

  • 01 iulie 2024 – în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice – cetăţeni, precum şi a terenurilor neevaluate în scopul impozitării ale gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), existente și/sau dobândite până la 31 martie inclusiv a anului curent;
  • 25 martie 2025 – în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice – cetăţeni, precum şi a terenurilor neevaluate în scopul impozitării ale gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), dobândite după 31 martie a anului curent.

Important!

Suma impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar – în cazul persoanelor fizice-cetățeni, precum și a impozitului funciar – în cazul gospodăriilor țărănești (de fermier) (pentru terenurile neevaluate) se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor.

De asemenea, serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor urmează să asigure expedierea avizelor de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar:

  • până la 15 iunie 2024 – pentru bunurile existente și/sau dobândite până la data de 31 martie inclusiv a anului curent;
  • până la 01 februarie 2025– pentru bunurile dobândite după data de 31 martie a anului curent.

Este bine să știm!

Deținătorii de semnătură electronică pot genera pentru perioada fiscală aferentă anului 2024, avizele de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar de sine stătător, prin intermediul serviciului „Vizualizarea impozitului în baza fișei imobilului”, care poate fi accesat pe pagina-web a SFS www.sfs.md, rubrica Servicii, compartimentul Persoane fizice. Generarea avizelor de plată se realizează conform pașilor descriși în întrebarea 5.6.14 din Baza generalizată a practicii fiscale.

Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar poate fi efectuată on-line, prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice “MPay” și portalului www.sfs.md accesând:

Unde se poate achita cash

Pentru achitarea în numerar, contribuabilii se pot adresa la ghișeele băncilor și oficiilor Î.S. “Poșta Moldovei”.

De menționat că, în cazul în care impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar nu va fi achitat în termenele stabilite de legislație, pentru fiecare zi de întârziere se va aplica o majorare de întârziere (penalitate) în mărime de 0,0273% pe zi.

Contribuabilii care dispun de sume achitate în plus la buget, poate solicita compensarea* obligației fiscale aferente impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar. În cazul dat, contribuabilul va depune Cererea privind stingerea obligațiilor fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești la Direcția deservire fiscală în a cărei rază se deservește sau electronic, prin intermediul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe pagina-web www.sfs.md, accesând serviciul „e-Cerere”.

Unde se pot adresa contribuabilii cu diverse întrebări

În cazul apariției unor întrebări suplimentare referitor la recepționarea avizelor de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/ impozitului funciar, precum și referitor la informația care se conține în acestea, recomandăm contribuabililor să se adreseze către serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor, corespunzător locului amplasării bunurilor imobiliare.

Aspectele generale privind impozitul pe bunurile imobiliare şi/sau impozitul funciar pot fi consultate aici, sau la Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de stat la numărul 0 8000 1525 (apel gratuit).

* Notă: Conform art. 178 alin.(5) din Codul fiscal, data stingerii obligației fiscale prin compensare este considerată data la care Trezoreria de Stat a executat documentele de plată.

VIDEO – https://youtu.be/7Ry624vnjAQ

Text: PR Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova

Foto deschidere: generic/pixabay

spot_img

Articole asemănătoare

Fascinant! Magnificats aduce în Atrium 120 de pisici, iar 300 de căței vor putea fi admirați în gărdina Palas

Fascinant! Magnificats aduce în Atrium 120 de pisici, iar 300 de căței vor putea fi admirați în grădina Palas. Două competiții inedite au loc în acest weekend, la Palas: Magnificats aduce în Atrium 120 de pisici, iar 300 de căței vor putea fi admirați în parc.

Gala Zâmbet în dar 2024: generozitate și artă pentru copiii vulnerabili

Gala Zâmbet în dar 2024: generozitate și artă pentru copiii vulnerabili. A opta ediție a Galei Zâmbet în dar, organizată de Salvați Copiii Iași pe 20 septembrie, a reunit sute de invitați pentru a celebra generozitatea și binele.

„Noaptea cercetătorilor”: experimente distractive pentru copii și conferințe informale

„Noaptea cercetătorilor” revine în parcul Palas: experimente distractive pentru copii și conferințe informale cu cercetători și alte surprize.

Zilele Orașelor Înfrățite

Zilele Orașelor Înfrățite. După Forumul Orașelor Înfrățite, eveniment care a reunit, pe 23 și 24 septembrie 2024, în jur de 50 de primari din România și Republica Moldova.