Expoziția „Autobiografie” a artistului Gheorghe Pârcălăboiu o putem vedea la Muzeul de Artă Contemporană. Când? Mai multe amănunte în cele ce urmează.
Expoziție: Autobiografie
Artist: Gheorghe Pârcălăboiu
Curatori: Cristina Mihu, Alexandru Constantin Chituță
Vernisaj: 30 ianuarie 2024, ora 17:00
Locație: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6.
Despre maestrul Gheorghe Pârcălăboiu
Maestrul Gheorghe Pârcălăboiu s-a dedicat desenului timp de mai bine de 5 veacuri. Sibian prin adopție, născut în Apuseni, a venit în plaiurile Mărginimii Sibiului și a fost profesor de desen la zeci de generații de copii. S-a stabilit la Sibiu și a continuat la Clubul copiilor să transmită frumosul și tehnica desenului.
A fost și este un fascinat al Sibiului dar se detașează de Hans Hermann prin simbolismul și metaforele lucrărilor sale și este un îndrăgostit al poeziei.
Creația sa poate fi înțeleasă din aceste caracteristici. Influența orașului medieval și rima poetică dimpreună cu o imaginație bogată în ceea ce înseamnă lumea fascinantă a poveștilor și narației se regăsesc în lucrările maestrului Gheorghe Pârcălăboiu.
Un autodidact care zi de zi și-a perfecționat tehnica, a realizat colaje și desene și astăzi este recunoscut ca cel mai important desenator contemporan al Sibiului.
Expoziția este o invitație de cunoaștere și recunoaștere a artistului prin lucrările sale. O adevărată „autobiografie artistică” care nu poate fi ocolită în istoria contemporană a artei plastice sibiene.
Opinie avizată
„Desenator abil și creator plin de imaginație, graficianul sibian Gheorghe Pârcălăboiu are o statură artistică aparte între plasticienii contemporani. Neconvenționalul, uneori inconfundabil, al viziunii sale are mereu sugestivitatea poetică sau încărcătura dramatică subtil mascate într-o orchestrație barocă în care viziunea epică se împletește cu simbolul, imaginarul și misteriosul...” spunea dr. Valentin Mureșan.
Artistul Gheorghe Pârcălăboiu revine pe simezele Muzeului Național Brukenthal cu prilejul unei recente donații de lucrări intrate în colecția instituției.
Text și foto: PR MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU