Expoziția Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni

Date:

Share post:

Vorbim astăzi, în cele ce urmează, despre un nou eveniment și anume – Expoziția Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni.

În ziua de 19 ianuarie 2024, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziției Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni, în cadrul proiectului de intervenție culturală Castel viu: artă și comunitate la Posmuș.

Evenimentul are loc în Castelul Teleki, din Posmuș, în județul Bistrița Năsăud. Expoziția, realizată de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, va fi una permanentă în acest spațiu muzeal nou reconfigurat.

Ineditul proiect cultural…

Activitățile fac parte din proiectul cultural Castel viu: artă și comunitate la Posmuș, o intervenție multidisciplinară care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent reabilitat, aflat în proprietate publică, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunității unde este situat.

Pentru a propune un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic în care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor, expoziția reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar și a locului în care este amplasat, mai specific satul Posmuș.

Proiectul a fost conceput pe baza fotografiilor și documentelor de arhivă ale familiei Teleki, aflate în colecția privată a dnei Ludvig Daniella și a desenelor lui Teleki Ernő păstrate în colecția Muzeului de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară din Budapesta, reproducerile desenelor fiind aduse pentru prima dată într-o expoziție în Transilvania.

Prezentarea unor detalii ce țin de istoria economico-socială a satului Posmuș, realizată de conf. univ. dr. Cornel Ban la Copenhagen Business School, invită vizitatorii la o lectură a destinului familiei nobiliare, și implicit al Castelului Teleki, în paralel cu transformarea satului și a comunității locale, pentru a urmări specificul intercultural al acestui loc.

Conceptul expoziției îi aparține arhitectei Lavinia Cociubei, consultanța artistică fiind oferită de Ivona Tătar-Vîstraș și Miki Braniște. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella, conf. univ. Cornel Ban și Oana Turdean. Conținutul fotografic se bazează pe imagini oferite de Ludvig Daniella din arhiva personală, Muzeul de Arte Frumoase – Galeria Naţională Maghiară și Academia Maghiară de Științe – Departamentul de manuscrise și cărți rare.

Opinie avizată

Pornind de la premisa că noi, generațiile de azi, suntem moștenitorii patrimoniului cultural pe care îl reprezintă acest castel, este just să ne dorim să înțelegem mai profund istoria acestui loc. Așadar, ce am moștenit noi, mai exact? Această expoziție își propune să răspundă acestei întrebări privind în ansamblu istoria locală, dar nu izolat, ci situând-o în contextul transilvănean, în contextul relațiilor interetnice specifice zonei. Am privit acest loc ca o împletire de destine și vieți din care a rezultat identitatea profund interculturală a locului. Abordarea noastră valorizează în mod egal modul în care viețile aristocrației maghiare s-au împletit cu viețile sătenilor români, sași și rromi din secolul al XII-lea până azi. Am încercat să punem în dialog istoria politică și economică a satului Posmuș cu istoria documentată a familiei nobiliare Teleki.

Considerăm că valoarea acestui loc a fost infuzată, de-a lungul secolelor, de oamenii care au locuit, muncit, suferit, trăit și creat în acest loc, indiferent de statutul și pătura socială din care proveneau,” clarifică Lavinia Cociubei demersul curatorial.

Când?

Proiectul cultural CASTEL VIU. Artă și Comunitate la Posmuș se desfășoară în perioada martie 2023 – iunie 2024, pune accentul pe triada cultură-educație-mediu și propune căutarea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită a monumentului istoric și nevoile culturale ale comunității locale. Metodologia de lucru a fost creată în cadrul proiectului de cercetare activă (action-research), Modele Alternative de Infrastructuri Culturale (MAIC) inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București și dezvoltat împreună cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Proiectul este organizat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat strategic cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – administratorul castelului și cu Facultatea de Teatru și Film (UBB). Expoziția este realizată cu sprijinul oferit de Prietenii Castelului Teleki: Inovative Arc System, Ana Invest & Research și Crama Jelna.

Proiectul CASTEL VIU. Artă și Comunitate la Posmuș este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), cu sprijinul Uniunii Europene – UrmătoareaGenerațieUE. Detalii despre PNRR pot fi găsite pe site-urile: https://mfe.gov.ro/pnrr/ și https://www.facebook.com/PNRROficial/.

Vă informăm că conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Finanțatorul proiectului nu este responsabil de conținutul și utilizarea rezultatelor proiectului, aceasta fiind în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Castel Viu. Artă și Comunitate la Posmuș

  • numele proiectului de reformă/investiție: Castel Viu. Artă și Comunitate la Posmuș
  • numele beneficiarului,: Asociația Petrus Italus Trust- Alianța pentru patrimoniul Bistrițean
  • obiectivele proiectului,:

Creșterea accesului la cultură pentru locuitorii satului Posmuș prin organizarea de activități culturale (atât specifice, cât și multidisciplinare) cu și pentru comunitate la Castelul Teleki;

Cercetarea dinamicii locale și testarea aplicată a programului cultural propus, pentru dezvoltarea unei strategii culturale durabile relevante pentru actorii culturali locali (Castelul Teleki numărându-se printre aceștia);

Consolidarea raportului localnicilor față de Castelului Teleki, prin valorificarea infrastructurii, a biodiversității și a potențialului cultural și istoric al fostului domeniu Teleki;

  • valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea : 242000 RON
  • data începerii și finalizării proiectului: 31.03.2023-30.06.2024
  • codul proiectului: 104

Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

Text și foto: Coordonator cercetare

spot_img

Articole asemănătoare

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României. Pentru ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, 21-24 noiembrie 2024

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania. KineDok este un program unic în Europa

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.