FOTO: În obiectivul fotografului Alexandru Saru. O expoziție fascinantă!

Date:

Share post:

Timp de două săptămâni, începând de azi, 11 octombrie 2023, ieșenii care vor vizita Galeria “La Gard” care mărginește Parcul Copou vor putea surprinde crâmpeie din Cimitirul evreiesc din Iași, imprimate pe hârtie fotografică. Vernisajul expoziție “Roots and stones – jewish heritage”, semnată de fotograful Alexandru Saru, va avea loc la ora 17.00, în Parcul Copou.

Cele 26 de imagini compun povestea celui mai mare cimitir evreiesc din România, care deține un patrimoniu istoric și artistic de o mare valoare, motiv pentru care, în anul 2020, a devenit monument istoric de importanță națională.

Opinie avizată

“Cimitirul spune povestea comunității evreiești din Iași. Fiecare piatră, fiecare lespede are câte un simbol care ține atât de ritualul ebraic, cât și de cultura în sine. Impactul pe care îl are cultura occidentală asupra cimitirului evreiesc, mai ales după jumătatea de secol XX, poate fi văzut mai ales în simbolurile suprapuse unei culturi romane, care a fost tradusă în cultura ortodoxă și ulterior preluată de cea evreiască.

Fiecare poveste spusă de lespedea de mormânt este aceea a unui popor greu încercat, un popor care nu încearcă prin arta funerară să arate celor de mai departe starea și poziția lor socială, ci să aducă un omagiu societății și comunității din care fac parte”, a afirmat criticul de artă Maria Bilașevschi, curatorul expoziției.

Evenimentul este parte a proiectului cultural “Roots and stones- jewish heritage”, implementat de Asociația “Societatea de Studii Istorice din România”, împreună cu Comunitatea Evreilor Iași, Casa de Cultură a Municipiului Iași “Mihai Ursachi”, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

„Roots and Stones: Jewish Heritage”

Proiectul „Roots and Stones: Jewish Heritage” încearcă să recupereze, folosind noile instrumente media, moștenirea evreiască a orașului Iași, veche de șase secole. Activitățile din proiect vizează promovarea cimitirului evreiesc din Iași, ca spațiu al memoriei de importanță majoră în circuitul cultural al orașului Iași și al României. Echipa proiectului a realizat un tur virtual al cimitirului evreiesc cu ajutorul tehnicii fotografiilor de 360 de grade și un film documentar care surprinde istoria cimitirului și a comunității evreiești din Iași, care pot fi accesată pe website-un www.comunitateaevreiloriasi.ro.

Foto și text: PR Eveniment

 

spot_img

Articole asemănătoare

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste … mii de ori pentru copiii aflați în dificultate

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste ... mii de ori pentru copiii aflați în dificultate.

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași…

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț.