Invitație la Stâna Fest! Fotografii fascinante

Date:

Share post:

Invitație la Stâna Fest! Fotografii fascinante veți vedea în articolul de azi, la Infoanunț.

Muzeul ASTRA organizează în zilele de 5-6 iulie 2024, între orele 11,00 – 17,00, un nou eveniment cu specific pastoral, în cadrul proiectului „Hrană și adăpost în lumea muntelui. Modele de folosire a resurselor și de adaptare la mediu în civilizația pastorală”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

De această dată, invitați vor fi Călușerii din Rășinari, care vor prezenta sâmbătă, între 12,30 și 14,00, în sectorul ,,Păstorit” din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, secvențe din folclorul Mărginimii, atât scene de dans, cât și momente muzicale la fluier. De semenea, Meșterii Pavel și Tudorița Lupașc vor realiza păpușare de caș, răbojuri, bâte și alte obiecte de uz pastoral.

Opinie avizată

,,Măiestria prelucrării textilelor din mediul pastoral va fi prezentată în cadrul unor ateliere specifice, cu participarea a zece țesătoare. Ele vor scărmăna lâna, vor toarce, vor tricota, depăna și vor coase desagi. Șnurul pentru desagi și mici brățări din fire de lână împletite, lucrate ca suveniruri pentru vizitatori, vor fi un prilej suplimentar de înțelegere a meșteșugului și a modului de viață din satele păstorești. Lucrul va fi completat de cântece de șezătoare și păstorești. Un cojocar din Tilișca – Vasile Gândilă – va coase bituști și cojoace. Vor fi realizate în continuare ghidaje tematice în sectorul păstorit și ateliere de storytelling, atât în circuitul expozițional propus, cât și în alte zone cu specific pastoral din Muzeul în aer liber”, a declarat Ovidiu Baron, director general-adjunct Muzeul ASTRA.

Demonstrații incredibile care merită văzute!

Atelierele de gastronomie vor propune, tot sâmbătă, demonstrații de pregătire a brânzei – telemea – și a jintiței, coordonate de Florin Tara, cioban din Râu Sadului.

Produsele vor fi oferite spre degustare.

De asemenea, oierul Nicolae Blezu va prezenta felul în care se mițuiau mieii și cum se realizează mulgerea oilor.

 

Precizare: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Text și foto: PR Muzeul Astra Sibiu

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.