joi, martie 30, 2023
12.6 C
București
spot_img

Maia Sandu a discutat cu refugiaţii, la două puncte de trecere a frontierei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat la 27 februarie 2022 punctul de trecere a frontierei Otaci-Mohyliv-Podilsk din raionul Ocnița pentru a vedea cum se descurcă autoritățile cu fluxul în creștere al persoanelor care se refugiază în țara noastră din Ucraina, fugind de război.

Șeful statului vecin a discutat la frontieră, pe partea ucraineană, cu cetățenii țării vecine care vor să intre în Republica Moldova și i-a asigurat că le sunt alături, după cum se arată într-un comunicat media emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Maia Sandu le-a mulțumit angajaților de la Poliția de frontieră și Vamă, precum și asistenților sociali și autorităților locale din raion, pentru dăruirea și profesionalismul de care dau dovadă în aceste zile, în condiții dificile, cu regim intens și fără odihnă. Şi-a exprimat recunoștința și față de voluntarii care sprijină cu resurse proprii de timp, bunuri sau bani eforturile autorităților de a găzdui în Moldova cetățenii țării vecine care ne cer ajutorul. Președinta Maia Sandu a discutat și cu localnicii din Otaci, adunați la punctul vamal pentru a da o mână de ajutor, mulțumindu-le pentru implicare în această perioadă grea și asigurându-i că autorităţile fac tot ce le stă în puteri pentru a păstra pacea.

După Otaci, șefa statului a mers la Călărășeuca, unde este amplasat Centrul de triere pentru refugiații sosiți din Ucraina, și a discutat și cu cele câteva femei cu copii cazate temporar acolo, în timp ce soții lor au rămas în Ucraina, mobilizați la luptă.

Femeile sunt speriate, nu știu ce va fi mai departe și i-au spus doamnei Președinte că ar vrea să se întoarcă la casele lor. Maia Sandu le-a asigurat că Republica Moldova le va oferi adăpost atât timp cât va fi necesar, chiar astăzi, ele urmând să plece în casa unei localnice, care a fost de acord să le primească.

La finalul vizitei, șefa statului a mers și la punctul de trecere a frontierei Unguri-Bronnițya, unde a discutat cu polițiștii de frontieră și a salutat mobilizarea exemplară a primăriei și a sătenilor din Unguri pentru a-i ajuta pe oamenii care caută refugiu în țara noastră. Președinta a vizitat și o familie din localitate, care găzduiește câteva refugiate ucrainene împreună cu copiii lor. Femeile au sosit în Moldova pe 25 februarie de la Odesa și sunt recunoscătoare pentru primirea caldă de care au avut parte aici.

„Suntem alături de oamenii Ucrainei. Mărturiile lor ne amintesc de importanța păcii și a restabilirii securității în regiunea noastră. Republica Moldova este o țară neutră, o țară pașnică și îndemnul nostru pentru toți este să restabilim pacea”, a spus șeful statului la finalul vizitei, subliniind că este mândră de cetățenii țării noastre, care, în aceste zile grele, au dovedit solidaritate și omenie și au oferit vecinilor noștri o mână de ajutor la nevoie.

Președintele Republicii Moldova a subliniat că siguranța cetățenilor este prioritatea autorităților și i-a îndemnat pe oameni să rămână în continuare uniți, calmi și vigilenți.

Text și foto: Direcția informare și comunicare cu mass-media a Aparatului Președintelui Republicii Moldova 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole