marți, februarie 7, 2023
-0.1 C
București
spot_img

O nouă descoperire. Deși descind din strămoși carnivori, majoritatea dinozaurilor erau vegetarieni

La începutul acestui an, oamenii de știință de la muzeu au urmărit evoluția ierbivorelor timpurii ale dinozaurilor folosind scanări CT ale craniilor acestora.

Reconstituirea mușchilor maxilarului și măsurarea forței de mușcătură a acestor animale arată o variație surprinzătoare a stilurilor de alimentație în rândul primilor dinozauri erbivori.

Craniile primilor dinozauri îi ajută pe oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală și de la Universitatea din Bristol să înțeleagă modul în care unele dintre primele erbivore ar fi putut evolua în moduri diferite de a mânca plante.

Se cunosc deja multe despre modul în care diferiți dinozauri își consumau hrana, dar se știe relativ puțin despre modul în care au evoluat stilurile lor preferate de alimentație.

Autorul principal și paleontolog la muzeu, profesorul Paul Barrett, a confirmat:

”Dacă doriți să înțelegeți cum s-au diversificat dinozaurii în atât de multe tipuri diferite atât de eficient, este esențial să aflați cum au evoluat pentru a se hrăni cu o varietate atât de mare de vegetație în atât de multe moduri diferite. Această diversitate a mecanismelor de hrănire i-a pregătit pentru a domina viața pe uscat pentru milioane de ani de acum încolo.”

Echipa a studiat cinci cranii de dinozauri din grupul Ornithischia, care se hrănesc cu plante: Heterodontosaurus, Lesothosaurus, Scelidosaurus, Hypsilophodon și Psittacosaurus, multe dintre exemplarele cheie provenind din colecțiile muzeului.

Aceste cinci specii constituie primii reprezentanți a ceea ce vor deveni grupurile majore de dinozauri erbivori.

Dinozaurii ornithischiani de mai târziu, cum ar fi Triceratops și Stegosaurus, prezintă o gamă largă de adaptări la consumul de plante, însă rudele lor timpurii nu au fost examinate în mod corespunzător, până acum.

Date informative. Istorie și evoluție

Dinozaurii sunt un grup divers de reptile ale cladei Dinosauria. Au apărut pentru prima dată în perioada Triasică, cu 243-233,23 milioane de ani în urmă, deși originea exactă și calendarul evoluției dinozaurilor este subiectul cercetării active.

Ei au devenit vertebratele terestre dominante după Extincția din Triasic-Jurasic de acum 201 milioane de ani; dominația lor a continuat în Jurasic și Cretacic.

Ingineria genetică inversă și înregistrarea fosilă demonstrează că păsările sunt dinozauri moderni cu pene care au evoluat de la teropodele primare în timpul Jurasicului Târziu. Ca atare, păsările reprezintă singura linie de dinozauri care a supraviețuit Extincției Cretacic-Paleogen de acum 66 milioane de ani. Astfel, dinozaurii pot fi împărțiți în dinozauri aviari sau păsări; și dinozauri non-aviari, potrivit wikipedia.

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole