S-a dat startul: Înscrieri pentru premiile „Capitala europeană a inovării 2024”

Date:

Share post:

S-a dat startul: Înscrieri pentru premiile „Capitala europeană a inovării 2024”. Mai multe informații, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Comisia Europeană a lansat a zecea ediție a premiilor Capitala Europeană a Inovării (iCapital). Titlul este oferit orașelor europene care se remarcă prin inovații în beneficiul cetățenilor.

Premiile Capitala Europeană a Inovării (iCapital), sprijinite de Consiliul European pentru Inovare  (EIC) prin Orizont Europa, recompensează orașele europene cu practici de guvernare deschise spre experimentare, care își propun să fie modele pentru alte orașe, prin utilizarea tehnologiei în beneficiul cetățenilor.

Jean David Malo, directorul Consiliului European pentru Inovare și al Agenției Executive pentru IMM-uri (EISMEA), a lansat această ediție în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Linköping (Suedia), desemnat Orașul european inovator în ascensiune în 2023.

Opinie avizată

„Premiile Capitala Europeană a Inovării celebrează orașele care inovează prin regândirea amenajărilor urbane sau oferirea unor răspunsuri la provocări demografice sau economice, cetățenii fiind în centrul procesului de decizie. Prin evidențierea acestor exemple remarcabile de comunități care creează un viitor mai bun pentru cetățeni prin inovație, premiile rămân un reper pentru tranziția ecologică și digitală a Europei. Aceasta este a zecea ediție a competiției. Încurajez toate orașele eligibile să aplice”, a declarat Iliana Ivanova, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Competiția oferă șase premii împărțite în două categorii: Capitala Europeană a Inovării și Orașul european inovator în ascensiune.

Un premiu de …

Orașul care va câștiga titlul de Capitala Europeană a Inovării 2024 va intra în posesia unui premiu de un milion de euro. Orașele clasate pe următoarele două poziții vor fi premiate cu câte 100.000 de euro fiecare.

La categoria Orașul european inovator în ascensiune câștigătorul primește un premiu în valoare de 500.000 de euro, iar următoarele două orașe clasate câte 50.000 de euro fiecare.

Toți câștigătorii și finaliștii vor fi invitați să se alăture rețelei EIC Prizes Alumni, grup prestigios de comunități evidențiate de iCapital, pentru a-și împărtăși cunoștințele, a discuta provocări comune și a colabora pentru soluții viitoare.

Două jurii la nivel înalt, formate din …

Competiția este deschisă orașelor cu minimum 50.000 de locuitori, din state membre UE și țări asociate programului Orizont Europa. Două jurii la nivel înalt, formate din experți independenți, vor evalua modul în care candidații împing limitele în materie de inovare, analizând următoarele criterii:

  • Experimentare pentru a transforma orașul într-o platformă pentru testarea de practici inovatoare;
  • Intensificarea și accelerarea dezvoltării start-up-urilor și IMM-urilor;
  • Crearea unui ecosistem și încurajarea sinergiilor între sectorul public, industrie, mediul academic și cetățeni;
  • Extinderea capacității de inovare a orașului pentru a deveni un model pentru alte orașe;
  • Viziune inovatoare pentru transformarea comunității în mod pozitiv și dezvoltarea unui ecosistem de inovare durabil;
  • Drepturile cetățenilor – utilizarea inovării pentru consolidarea democrației și protejarea drepturile cetățenilor, prin promovarea coeziunii sociale și integrarea minorităților, persoanelor cu handicap, egalitatea de gen și de rasă.

Înscriere și termen de depunere al aplicațiilor

Mai multe detalii despre concurs puteți găsi în regulamentul competiției.

Videoclipul de la ceremonia de lansare a competiției poate fi urmărit aici.

Aplicațiile pot fi depuse de pe 5 martie până pe 18 iunie 2024, iar înscrierea se face prin accesarea acestui link de pe portalul Finanțări și Licitații.

Pe 9 aprilie este programată o sesiune de informare online adresată potențialilor solicitanți. Pentru mai multe informații verificați cu regularitate pagina web iCapital.

Despre context

Aceasta este a zecea ediție a prestigioaselor Premii Capitala Europeană a Inovării, cunoscute drept iCapital, sprijinite de Consiliul European pentru Inovare (EIC) prin Orizont Europa.

Prin iCapital, Uniunea Europeană recunoaște orașele cu ecosisteme de inovare care favorizează incluziunea. Premiul identifică orașe care promovează conexiuni și sinergii între diferiți actori (mediu academic, cetățeni sau companii) pentru a transpune cu succes rezultatele în bunăstarea societății și stimularea inovării.

Printre câștigătorii edițiilor anterioare se numără Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Atena (2018), Nantes (2019), Leuven (2020), Dortmund (2021), Aix-Marseille Provence Metropole (2022) și Lisabona (2023), numite, pe rând capitale europene ale inovării.

Câștigătorii la categoria Oraș inovator în ascensiune au fost Vantaa (2021), Haarlem (2022) și Linkoping (2023).

iCapital este unul dintre cele cinci Premii EIC oferite prin programul Orizont Europa, pentru încurajarea cercetării și inovării. Premiul este gestionat de  Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA).

Text și foto: PR AXIOS

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.