Știați că… Municipiul Iași se află printre primele orașe performante din România?

Date:

Share post:

Știați că… Municipiul Iași se află printre primele orașe performante din România? Cine a nominalizat orașul Iași în top 10 și alte amănunte în continuare, azi, la Infoanunț.

Municipiul Iași se află în Top 10 orașe performante din România, conform unui raport publicat de City Index 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane lansat de Institutul pentru Orașe Vizionare.

City Index 2024 a evaluat date din perioada

În analiza sa, City Index 2024 a evaluat date din perioada 2022 – 2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Indicatorii care influențează cel mai mult viitorul orașului, precum educația, inovarea și competitivitatea, au primit o pondere mai mare.

În schimb, indicatorii care nu sunt direct controlați de oraș, dar influențează totuși calitatea vieții urbane, cum ar fi vremea sau proximitatea anumitor atracții naturale, au primit o pondere mai mică.

În final, acești indicatori au fost grupați în trei componente principale: Calitate, Prosperitate și Vibrație.

Municipiul Iași s-a plasat pe poziția…

Astfel, Municipiul Iași s-a plasat pe poziția a cincea la categoria Calitate (modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale contribuie la un standard de viață ridicat), performând la calitatea serviciilor medicale (locul al doilea), dar și la asigurarea unei speranțe de viață ridicată (locul al treilea).

În ceea ce privește categoria Prosperitate (puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială), municipiul Iași se află în primele 10 oraşe din România, fiindu-i apreciate sporul natural (locul al doilea) și indicele de inovare (locul al treilea).

La capitolul Vibrație (dinamismul cultural, social și demografic al orașului, subliniindu-se capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie), Iașul s-a clasat tot în primele 10 oraşe, punctând la gradul de ocupare turistică (locul întâi) și numărul crescut de elevi și studenți (locul al doilea).

Ce au evidențiat autorii raportului

Autorii raportului au evidențiat tradiția educațională a Iașului, subliniind faptul că „numărul mare de studenți constituie unul dintre principalele puncte forte ale orașului și un factor de atractivitate pentru investitori”.

În materie de inovare, Iașul este un lider indiscutabil, fie că vorbim de sectorul privat, universități sau companii antreprenoriale”, se arată în City Index 2024.

De asemenea, este relevat potențialul economic deosebit al Iașului: „Orașul a reușit să devină un magnet pentru companiile din domeniul IT&C și al unor servicii cu valoare adăugată mare, o contribuție importantă în acest sens având-o dezvoltarea aeroportului internaţional”.

Text: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Foto: Facebook

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.