marți, februarie 7, 2023
-0.1 C
București
spot_img

Proiect îndrăzneț: 32 de țări europene, inclusiv România, date în judecată pentru efectele încălzirii globale

O familie din Portugalia a dat în judecată la CEDO 32 de țări europene, inclusiv România, pentru efectele schimbărilor climatice, titrează The Guardian.

Claudia Agostinho, cea care a deschis acest proces alături de frații și verișorii ei,  povestește cum mergea pe plaja Pedrogao încă de când era copil iar atunci era o întindere de nisip alb-argintiu, între pini și Mare.

Proiect îndrăzneț: 32 de țări europene, inclusiv România, date în judecată pentru efectele încălzirii globale

În anul 2017, atunci când au izbucnit incendiile, 66 de persoane și-au pierdut viața iar peste 250 au fost rănit. De asemenea, 2000 de hectare de pădure au fost distruse.

Am fost determinat să fac acest lucru din cauza anxietății pe care o simt în legătură cu ceea ce se întâmplă și cu ceea ce se va întâmpla dacă nu luăm nicio măsură. Și acum suferim din nou din cauza căldurii de aici și mă gândesc: Oare vreau să aduc copii pe lume dacă nu există un viitor bun pentru ei, și simt că trebuie făcut ceva, modul în care trăim cu toții nu este sustenabil”, a spus Agostinho, citat de tabloidul The Guardian.

După aproape cinci ani, cazul lor împotriva a 32 de țări europene urmează să fie audiat în fața a 17 judecători în toamnă.

Acum sperăm că acești judecători vor audia cazul nostru cât mai curând posibil și că vor determina guvernele europene să ia măsurile urgente necesare pentru a ne proteja”, a adăugat o altă reclamantă pentru The Guardian.

Gearóid Ó Cuinn, organizația care îi sprijină pe Agostinho și familia sa, a spus care este opinia sa: „Faptul că instanța a acceptat acest caz este o evoluție extrem de semnificativă, care arată cât de serioasă este problema drepturilor omului”.

Dacă vor avea succes, guvernele vor fi obligate din punct de vedere legal să își intensifice reducerile de emisii, dar și să ofere soluții concrete, inclusiv economice, la criza climatică.

Sursa: g4media.ro

Foto: pixabay

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole